Eri valmistajien lestien leveyksiä


Paljasjalkakengät, Oppaat by Creaction / Ville J., 23.04.2019

Eri valmistajat tekevät eri levyisiä kenkiä. Yleensä saman valmistajan kaikki mallit ovat lestiltään samanlaisia, mutta joskus osa malleista saattaa poiketa valmistajan normaalista lestistä. Alla yleisimpiä paljasjalkakenkien valmistajia ja niiden lestien leveyksiä. Tiedoissa on yleistyksiä - malleja, jalkoja ja mielipiteitä on erilaisia.

Paljasjalkakengät ovat yleisesti ottaen leveämpiä kuin tavalliset kengät. Hyvät kengät eivät paina pikku- eikä varsinkaan isovarvasta sivusta tai päältä. Varpaiden ympärillä on hyvä olla tilaa joka puolella. Kenkä pysyy kiinni jalassa kantapään ja jalkapöydän kohdalta eikä saa hölskyä kantapäästä.


Paljasjalkakengät

Valmistaja Jalan leveys Muuta
Bohempia Leveä / erittäin leveä Valittavana kahta leveyttä. Leveämpi (W) on todella leveä.
Vibram FiveFingers Leveä Sopii kaikenlevyisiin jalkoihin ja ovat hyväksi jalalle. Ulkonäkö ja tuntuma ei ole kaikkien mieleen.
Saltic Leveä
Beda Barefoot Leveä
Freet Leveä Merkillä todella pahoja laatuongelmia. Otamme tuotteet myyntiin uudelleen, mikäli saavat ongelmat kuntoon.
Luks Barefoot Leveä
Feelmax Leveä
Peerko Melko leveä
OK bare Melko leveä
Ahinsa Melko leveä
Anatomic Melko leveä
Joe Nimble Normaali Kaikki merkin kengät eivät ole paljasjalkakenkiä.
Be Lenka Normaali
Xero Shoes Normaali Sandaalit melko leveitä.
Zaqq Normaali
BLifestyle Normaali Aikuisten kengät ovat normaaleja/leveähköjä. Lasten kengät sopivat sirolle/kapealle jalalle. Jotkut uudet mallit kapeita.
Tikki Normaali
Dodo Shoes Normaali
Leguano Normaali
Formreich Normaali
Jonap Normaali
Tadeevo Kapeahko Juoksukengät kapeahkolle jalalle, muut normaalileveyksiselle. Balleriinat sopivat leveämpäänkin jalkaan.
Affenzahn Kapeahko
Shapen Kapeahko
Mukishoes Kapeahko
ZeaZoo Kapea Osa malleista saatavilla myös normaalileveälle ja leveähkölle jalalle.
Vivo Barefoot Kapea Miesten mallit hieman naisten malleja leveämpiä. Vanhat mallit leveämpiä kuin uudet.
Merrell Kapea Uudemmat mallit sopii parhaiten kapealle jalalle. Esim. Vapor Glove 2 on huomattavasti leveämpi kuin uudemmat versiot. Kaikki merkin kengät eivät ole paljasjalkakenkiä. Esim. Bare Access on 0-droppinen ja kevyehkö, mutta ei paljasjalkakenkä koska pohjassa vaimennusta.
Wildlings Kapea
Kipukauppa Kapea Vaelluskengissä huono toebox (painaa isovarvasta sivusta).
Groundies Kapea Groundies käyttää kahta eri mitoitusta, Barefoot Fit ja Regular Fit, joista jälkimmäinen on kapeampi ja toebox huonon muotoinen.
Muut kevytjalkineet

Valmistaja Jalan leveys Muuta
Lems Melko leveä Melko paksu pohja, joten ei ehkä täysin paljasjalkakengät, mutta hyvät varovaiselle paljasjalkailun aloittajalle.
Altra Kapeahko Erittäin hyvä lesti ja 0-droppi, mutta pohjassa runsaasti vaimennusta. Hyvä kenkä mikäli paljasjalkakenkien käyttö ei ole mahdollista. Altra Vanish XC Racer on melko pj-kenkämäinen.
Otz Kapeahko Ei paljasjalkakenkä, koska pohja on jäykkä ja pohjallinen on muotoiltu.
Vibram Furoshiki Erittäin kapea Ainakin uudemmat mallit mielestämme huonolestisiä. Emme suosittele, koska ruttaa varpaat.
Nike Free Erittäin kapea Ei paljasjalkakenkä, huono varpaitaruttaava lesti ja myös droppia löytyy. Ehkä kuitenkin sentään paras Niken kenkä.
Skinners Erittäin kapea Ei kenkä vaan sukka. Maatuntuma, keveys ja idea on hyvä. Leveysarvio koskee aikuisten mallia. Skinners 2.0 toimii normaalilevyiselle jalalle.
Uimatossut Erittäin kapea Vaikka uimatossuissa on ohut, minimalistinen pohja ja hintakin halpa, emme suosittele niiden käyttämistä kenkien sijasta. Ne ovat hiostavat (usein neopreeniä) ja pohja ei kestä säännöllistä kulutusta. Lestiltään ne ovat yleensä kapeat ja symmetriset (vaivaisenluun riski).Kuinka valitsen oikeankokoiset kengät? Normaali, kapea vai leveä lesti?

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Valmistusvirheet

Tuotteiden rikkoutuminen ja kuluminen eivät automaattisesti tarkoita, että tuotteessa olisi valmistusvirhe. Valmistusvirheet tarkoittavat vikoja, jotka ovat olleet kengässä jo ostohetkellä ja joita niissä ei kuuluisi olla. Jos tuotteessa mielestäsi kuitenkin on valmistusvirhe,...

Paljasjalkakenkien kestävyys

Paljasjalkakenkien perusidea on, että niillä voi liikkua melkein kuin paljain jaloin. Kenkien halutaan siis olevan mahdollisimman minimalistiset ja ohutpohjaiset. Siksi niihin käytetään vähemmän ja kevyempiä materiaaleja. On luonnollista, että tällaiset kengät voivat kulua nopeas...

Paljasjalkakengissä ilman rakkoja

Uudelle paljasjalkakenkien käyttäjälle tulee usein yllätyksenä se, että jalkoihin ei tule enää rakkoja edes pitkillä kävely- tai vaellusreissuilla. Tämä saattaa johtua paljasjalkakenkien perusominaisuuksista; lähinnä jalan muotoisesta lestistä, tilavasta varvastilasta sekä kenkie...