Usein paljasjalkakengistä kysytyt kysymykset


Paljasjalkakengät, Oppaat by Hanna J., 6.10.2023

Mitä tarkoittaa paljasjalkakenkä?

Paljasjalkakengät ovat jalkineet, jotka sallivat alaraajan toimia luonnollisella tavalla. Kengissä on jalkaterän muotoinen, kärjestään leveä lesti joka sallii varpaiden levittyä. Pohja on täysin tasainen (ns. "zero drop"), eikä kengissä ei ole tukia eikä ylimääräisiä iskunvaimennusominaisuuksia. Yleensä pohja on huomattavasti ohuempi ja taipuisampi kuin perinteisissä kengissä.


Kenelle paljasjalkakengät sopivat?

Kunhan totuttelu tehdään maltillisesti, paljasjalkakengät sopivat lähes kaikille, ikään katsomatta. Kaikki eivät pysty käyttämään paljasjalkakenkiä jatkuvasti, mutta uskomme niiden vähäisestäkin säännöllisestä käytöstä olevan hyötyä - aivan kuten mistä tahansa lihasten vahvistamisesta.

Jalkaterien tai alaraajojen toiminnan häiriö tai rakenteellinen poikkeama saattaa kuitenkin olla este paljasjalkakenkien käytölle. Jos olet epävarma, konsultoi alaraajojen toimintaan perehtynyttä terveydenhoidon ammattilaista!

Ehdoton vasta-aihe ohutpohjaisten paljasjalkakenkien käytölle on diabetekseen liittyvä jalkaterien tuntopuutos (neuropatia), koska ohuen pohjan läpi saatat huomaamattasi satuttaa jalkasi. Diabeetikolla myös näin syntyneet mahdolliset jalkapohjan haavat paranevat huonommin. Paljasjalkakenkiä ei suositella myöskään jos sinulla on esimerkiksi kivulias nivelrikko jalkaterässä tai reuman aktiivinen tulehdusvaihe.

Mitä hyötyä paljasjalkakengistä on? Paljasjalkakenkien käyttö liikunnassa (Terveyskirjasto) Paljasjalkakengät eivät sovi kaikille Moni käyttää vääränlaisia kenkiä (Yle)


Voivatko lapset käyttää paljasjalkakenkiä?

Kyllä. Paljasjalkakenkiä käytettäessä lapsen alaraajat ja muukin tuki- ja liikuntaelimistö saavat mahdollisuuden kehittyä alusta alkaen oikeaan suuntaan. Jos lapsella ei ole jalkaongelmia tai -kipuja, ei paljasjalkakenkien käytölle ole estettä.

Lapsille Lapsen ja nuoren kenkien hyvät ominaisuudet (Terveyskirjasto) Hyvän kengän suositukset ovat yksi yhteen paljasjalkakenkien ominaisuuksia (Kaksplus) Lapsille ostetaan kenkiä, jotka tuhoavat jalkojen terveyden (IL) Voiko lapsen jalan pilata vääränlaisilla kengillä? (AL)


Käytän tukipohjallisia. Voinko käyttää niitä paljasjalkakengissä?

Tukipohjalliset vaativat suhteellisen jäykkärakenteisen kengän, joten niiden käyttö ei paljasjalkakengissä välttämättä onnistu. Terveydenhuollon ammattilaisen määräämien tukipohjallisten käyttöä ei pidä lopettaa omin päin! Voit kuitenkin keskustella hoitavan tahosi kanssa olisiko sinun mahdollista vahvistaa jalkaterien lihaksia käyttämällä paljasjalkakenkiä säännöllisesti, mutta kenties vain lyhyitä aikoja kerrallaan - yleensä tälle ei ole estettä.


Minulla on alaraajaongelmia. Voinko käyttää paljasjalkakenkiä?

Suosittelemme kääntymään alaraajojen toimintaan perehtyneen terveydenhuollon ammattihenkilön puoleen, jolloin saat juuri sinun tilanteeseesi sopivat ohjeet.

Voidaan kuitenkin todeta, että monet yleiset alaraajaongelmat ovat ainakin osittain seurausta perinteisten (ja usein liian pienten!) kenkien käytöstä. Niinpä esimerkiksi toiminnallisesta lattajalasta, vaivaisenluusta, plantaarifaskiitista tai epämääräisistä polviongelmista kärsivät kertovat usein saavansa paljasjalkakengistä helpotusta oireisiinsa - kunhan siirtyminen muistetaan tehdä maltillisesti ja jalkoja lisäksi vahvistetaan sopivilla harjoituksilla.

Paljasjalkakengät eivät missään tapauksessa ole patenttilääke, jolla kaikki jalkavaivat paranevat itsestään! Jos sinulla on jaloissa kipua tai muita ongelmia, selvitä niiden syy ennen paljasjalkakenkien käytön aloittamista. 

Kengän pohjan vaikutus jalkaterveyteen (Terveyskirjasto)


Olen raskaana / ylipainoinen. Sopivatko paljasjalkakengät minulle?

Ylimääräinen paino rasittaa tuki- ja liikuntaelimistöä, ja sen tiedetään olevan yhteydessä moniin tuki- ja liikuntaelimistön häiriöihin. Raskauden aikana kehossa myös tapahtuu muutoksia, kuten nivelsiteiden löystymistä. Siksi suosittelemme lykkäämään paljasjalkakenkien käytön aloittamista kunnes olet toipunut synnytyksestä.

Ylipainoisten henkilöiden tulisi aloittaa paljasjalkakenkien käyttö tavanomaista varovaisemmin ja hitaammin. Ne eivät tässä tilanteessa ole hyvä vaihtoehto jatkuvaan käyttöön.


Voiko paljasjalkakenkiä käyttää kovilla alustoilla?

Parhaimmillaan paljasjalkakengät ovat esimerkiksi pehmeillä ja epätasaisilla metsäpoluilla, sillä paljasjalkakenkiä käytettäessä keho aistii maanpinnan pienetkin poikkeamat tarkasti. Monet kokevat asfaltin, lattiat ja muut modernin elinympäristön keinotekoiset alustat ja ohutpohjaiset kengät liian raa'aksi yhdistelmäksi. Ainakin totutteluvaiheessa kannattaa välttää pidempiaikaista käyttöä asfaltilla tai muilla kovilla alustoilla.

Lisävaimennusta kenkiin saat pohjallisilla. On myös hyvä valita koville alustoille hieman paksumpipohjaiset kengät eikä kaikkein ohuimpia vaihtoehtoja.

Miten valitset hyvät työkengät? Paljasjalkakengät juoksussa


Voiko paljasjalkakenkiä käyttää talvella?

Kyllä, saatavilla on myös erityisiä talvimalleja. Paljasjalkakengät eivät toki koskaan voi olla yhtä lämpimät kuin tavanomaiset, paksupohjaiset talvikengät, joten niiden käyttäminen talvisissa olosuhteissa vaatii hieman asennetta.  Liikkuessa jalat yleensä pysyvät lämpiminä ohutpohjaisissakin kengissä, mutta paikallaan seisoskellessa jalat palelevat - tämä on hyvä muistaa myös rattaissa istuvien / paikallaan seisoskelevien taaperoiden kohdalla.

Paljasjalkakenkien ohuet pohjat ovat valitettavasti lähes poikkeuksetta liukkaammat kuin perinteisissä talvikengissä, koska paremman kulutuksenkestävyyden saavuttamiseksi ohuissa pohjissa käytetään yleensä kovempaa materiaalia. Siksi erityisesti iäkkäämpien henkilöiden ja tasapaino-ongelmista kärsivien on syytä olla erityisen varovaisia tai käyttää talvella perinteisiä kenkiä liukuesteineen.

Miten löydät lämpimät paljasjalkakengät talveen ja syksyyn? Jalat kuivina paljasjalkakengissä? Tämä mies kävelee paljain jaloin kesät talvet (Yle)


Mitä täytyy ottaa huomioon siirryttäessä käyttämään paljasjalkakenkiä?

Tärkeintä on edetä maltillisesti ja hitaasti, jotta keholla on riittävästi aikaa sopeutua työskentelemään uudella tavalla. Siirtymävaiheessa on usein hyvä kiinnittää huomiota jalkojen ja alaraajojen linjauksiin, askellukseen ja jalkaterien lihasten vahvistamiseen. Liian nopea siirtyminen paljasjalkakenkiin voi aiheuttaa rasitusvammoja - vika ei silloin ole kengissä vaan niiden käyttäjässä!

Alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti tai jalkaterapeutti osaa parhaiten neuvoa sinua jalka- ja alaraaja-asioissa.

Paljasjalkakenkien käyttöohjeet Mistä tiedät onko nettikaupasta tilaamasi kenkä sopiva? Eri valmistajien lestien leveyksiä Tutustu Natural Movementin myymälään

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tips for finding suitable shoes

Finding a comfortable and well fitting shoe can be challenging. Each manufacturer uses their own lasts, and their size measurements are rarely comparable. Rather than comparing sizes (e.g., EU 38 ) we reccomend considering the inner length of the shoes in relation to your feet.  ...

Joe Nimble Trail Addict -kengät testissä

Nappasin Joe Nimblen Trail Addict -lenkkikengät testattavaksi, koska kaipasin varsinkin pidemmille lenkeille ja asfaltille sekä talvijuoksuun enemmän suojaa ja vaimentavampaa pohjaa. Tossut pääsivätkin heti kunnon testiin Nuuksion poluille, jossa kokeilin niitä sekä juoksussa ett...

Mikä kenkä kestää parhaiten asfaltilla liikkumista?

Parhaiten asfaltilla kävelyä ja juoksua kestää Joe Nimble- ja Bär-merkin kengät. Kyseessä käytännössä sama merkki, jonka sporttisemman puolen kengät on Joe Nimble -merkin alla ja fiilistelykengät Bär-merkillä. Mallisto on sikäli sekava, että osassa malleista on vähän enemmän...