Paljasjalkakengät eivät sovi kaikille


Paljasjalkakengät, Oppaat by Hanna J., 11.03.2022
Paljasjalkakengät eivät valitettavasti sovi ihan jokaiselle eivätkä kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi jotkin tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja vammat, muut sairaudet, ikä tai tottumus voivat olla esteitä varsinaisten ohutpohjaisten paljasjalkakenkien käytölle. Ihan jokainen kuitenkin hyötyy siitä, että jalkaterille, ja erityisesti varpaille, on kengissä tarpeeksi tilaa ja ettei kengissä ole asentoon ja askellukseen  vaikuttavaa turhaa kantakorotusta tai korkoa.

Olemmekin lisänneet valikoimaamme saksalaisen, erittäin korkeasta laadustaan tunnetun jalkinevalmistajan BÄRin. BÄR on kotimaassaan ollut varpaiden vapauden puolestapuhuja jo 1980-luvulta asti. Sama valmistaja on myös Joe Nimble -paljasjalkakenkien taustalla.

BÄR-kengissä on on kaikki terveellisten kenkien hyvät ominaisuudet, kuten tasainen pohja ja tarpeeksi tilaa varpaille. Monien BÄR-kenkien ulkopohja on kuitenkin paksumpi kuin varsinaisissa paljasjalkakengissä, ja niissä voi myös käyttää useimpia erikois- ja tukipohjallisia.

Koska paksumpipohjaiset kengät ovat hyvä valinta?
  • Kun kengiltä kaivataan hieman enemmän vaimennusta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi seisomatyö kovalla alustalla tai jos ikääntyminen on aiheuttanut muutoksia, jotka tekevät ohutpohjaisilla kengillä liikkumisesta kivuliasta. Myöskään ylipainoisille henkilöille kaikkein minimalistisimmat kengät eivät välttämättä ole hyvä valinta, koska kehon paino itsessään kuormittaa niveliä ja jalkaterän rakenteita.
  • Kun askellus on hyvin kantapäävoittoista (tästä kertoo mm. se, että kengät kuluvat nopeasti kantapäistä). Pidemmän päälle kantapäävoittoinen askellus ohutpohjaisilla kengillä aiheuttaa vaurioita ja kipuja.
  • Kun jalkapohjien alentunut tunto estää paljasjalkakenkien käytön. Ohutpohjaisia paljasjalkakenkiä ei turvallisuussyistä suositella esimerkiksi diabeetikoille, joiden jalkapohjissa on tuntopuutoksia (neuropatiaa).
  • Jos sairastat reumaa, koska jalkaterien nivelet saattavat turhaan ärtyä ja kipeytyä ohutpohjaisissa paljasjalkakengissä.
  • Jos jalkaterän nivelrikko (tyypillinen esiintymispaikka on isovarpaan tyvinivel) tekee ohut- ja taipuisapohjaisilla kengillä liikkumisesta kivuliasta. Kivun välttäminen voi johtaa epäsuotuisiin liikemalleihin ja ajan myötä uusiin ongelmiin.
  • Yksilöllisiä erikoispohjallisia käyttäville. Niiden käyttäminen ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista paljasjalkakengissä, joiden ideana on sallia jalkaterän mahdollisimman vapaa liike - eli täysin päinvastoin kuin mihin erikoispohjallisilla pyritään!
  • Vammoista toipuville. Monet tapaturma- ja rasitusvammat vaativat aika pitkän ajan parantuakseen kunnolla. Vaikka "liike on lääke", niin usein parantuminen edellyttää joidenkin liikkeiden rajoittamista. Terveydenhuollon ammattilaisen ohjeita esimerkiksi jäykempien kenkien käytöstä kannattaa aina noudattaa!

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Paljasjalkakengissä ilman rakkoja

Uudelle paljasjalkakenkien käyttäjälle tulee usein yllätyksenä se, että jalkoihin ei tule enää rakkoja edes pitkillä kävely- tai vaellusreissuilla. Tämä saattaa johtua paljasjalkakenkien perusominaisuuksista; lähinnä jalan muotoisesta lestistä, tilavasta varvastilasta sekä kenkie...

Vaikuta tuotteen elinkaareen – vinkit kenkien säilytykseen

Kokosimme tärkeimmät seikat kenkien asianmukaiseen säilytykseen liittyen. Samoja ohjeita voi mainiosti soveltaa kaikkien käyttökausien vaihdoksissa.   1. Puhdista kengät huolellisesti, näin lika ja tomu eivät pinty kengän pintaan säilytyksen aikana. Pintamateriaali määrittä...

Kuinka nopeasti lasten jalat kasvavat?

Meiltä kysytään usein kuinka nopeasti lasten jalat kasvavat ja kuinka paljon uusiin kenkiin kannattaa ottaa kasvunvaraa.  Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä pienempi lapsi, sitä nopeammin jalat kasvavat. Pikku taaperoille täytyy siis varautua ostamaan uusia kenkiä useammin k...