Paljasjalkakengissä ilman rakkoja


Oppaat by Creaction / Ville J., 15.06.2022
Uudelle paljasjalkakenkien käyttäjälle tulee usein yllätyksenä se, että jalkoihin ei tule enää rakkoja edes pitkillä kävely- tai vaellusreissuilla. Tämä saattaa johtua paljasjalkakenkien perusominaisuuksista; lähinnä jalan muotoisesta lestistä, tilavasta varvastilasta sekä kenkien pehmeydestä.


Mistä rakot johtuvat?

Rakot syntyvät aina hankauksesta. Rakkojen välttämisessä tärkeintä on, että kenkä on sopiva (tästä oma kappale alla).


Miten välttää rakot?

Jos kenkä on sopiva, kannattaa laittaa nauhat vähän kireämmälle - useinmiten ei vaadi sen kummempaa. Nauhoitus ei saa kuitenkaan tuntua epämiellyttävän puristavalta.

Jalkapohjan rakot johtuvat siitä, että jalka liikkuu kengän sisällä ees taas. Yleensä vaaditaan min. 10 km liikkumista ja liian löysä nauhoitus, että rakon voi saada aikaiseksi jalkapohjaan.

Toinen rakkotyyppi on varpaiden väliin syntyvät rakot. Näitä harvemmin tulee kovin lyhyillä matkoilla. Varpaan välien rakot voi estää varvassukilla (ja leikkaamalla varpaankynnet edes harvakseltaan).

Varvassukat

Kantapäähän syntyvät rakot johtuvat siitä, että kantapää hölskyy. Siihen ratkaisuna on nauhojen kiristys, lisäpohjallinen ja / tai paksummat sukat. Talvella kannattaa käyttää paksuja villasukkia. Yleensä paljasjalkakengät ovat heti lötköjä, mutta on olemassa muutama malli, jossa materiaali (yleensä paksuhko nahka) kestää muutama kymmenen kilometriä lötköytyä ja muokkautua jalan muotoihin. Tällaiset kengät voivat aiheuttaa varsinkin kantapäähän rakkoja alussa. Kantapäärakon voi saada jo muutaman kilsan kävelyllä. Ikävin kantapäärakon aiheuttaja on se, että on valinnut vahingossa epäsopivat kengät.


Kengän valinta

Paljasjalkakenkien ostaminen on helpompaa kuin tavallisten kenkien. Tiedät, että kenkä on hyvä, jos se tuntuu heti todella mukavalta jalassa. Sopiva kenkä on heti niin miellyttävä, että se ei vaadi sisäänajoa. Käytössä se mukautuu jalkaan ja alkaa ajan kanssa tuntua vielä mukavammalta. Varpaiden tulisi voida olla vapaana - niinkuin kenkää ei olisikaan. Kantapää saa liikkua vähän, mutta jos se hölskyy, kenkä alkaa hiertää.

Kenkä on sopiva, kun … (ohjeet hätäiselle)

Nettikaupasta voit löytää hyvät kengät, mutta vielä parempi tulla sovittamaan liikkeeseen. Tällöin voit kokeilla useita merkkejä ja malleja ja valita sen mikä tuntuu parhaalta.

Sopivat kengät löytyy parhaiten kivijalkakaupasta Uusi myymälämme Töölössä Mistä tiedät onko nettikaupasta tilaamasi kenkä sopiva?


Hoito

Laita Compeediä hankauskohdan päälle mielellään jo ennen rakon syntymistä. Ilman rakkolaastaria rakko pahenee kenkiä käytettäessä. Rakkolaastarin kanssa liikkumista voi jatkaa vaikka rakko olisikin jo syntynyt.

Rakkolaastarit [Varuste.net, avautuu uuteen ikkunaan]

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Valmistusvirheet

Tuotteiden rikkoutuminen ja kuluminen eivät automaattisesti tarkoita, että tuotteessa olisi valmistusvirhe. Valmistusvirheet tarkoittavat vikoja, jotka ovat olleet kengässä jo ostohetkellä ja joita niissä ei kuuluisi olla. Jos tuotteessa mielestäsi kuitenkin on valmistusvirhe,...

Paljasjalkakenkien kestävyys

Paljasjalkakenkien perusidea on, että niillä voi liikkua melkein kuin paljain jaloin. Kenkien halutaan siis olevan mahdollisimman minimalistiset ja ohutpohjaiset. Siksi niihin käytetään vähemmän ja kevyempiä materiaaleja. On luonnollista, että tällaiset kengät voivat kulua nopeas...

Vaikuta tuotteen elinkaareen – vinkit kenkien säilytykseen

Kokosimme tärkeimmät seikat kenkien asianmukaiseen säilytykseen liittyen. Samoja ohjeita voi mainiosti soveltaa kaikkien käyttökausien vaihdoksissa.   1. Puhdista kengät huolellisesti, näin lika ja tomu eivät pinty kengän pintaan säilytyksen aikana. Pintamateriaali määrittä...