Joe Nimble Trail Addict -kengät testissä


Paljasjalkakengät, Juoksu by Hanna J., 6.10.2023
Nappasin Joe Nimblen Trail Addict -lenkkikengät testattavaksi, koska kaipasin varsinkin pidemmille lenkeille ja asfaltille sekä talvijuoksuun enemmän suojaa ja vaimentavampaa pohjaa. Tossut pääsivätkin heti kunnon testiin Nuuksion poluille, jossa kokeilin niitä sekä juoksussa että kävelyssä. Lisäksi olen testannut kenkiä asfaltti- ja hiekkatielenkeillä kaupungissa.

ISTUVUUS

Oma jalkateräni on leveähkö, mutta ei kovin korkea. Trail Addictista "naisten malli" sopii minulle erinomaisesti. Varpaille on erittäin hyvin tilaa ja kengässä on korkeuttakin riittävästi. Valitsin koon, jossa on mittataulukon mukaan reilusti käyntivaraa, eli jopa reilu 1,5 cm. Addicteissa on aika muhkea pehmuste akillesjänteen ympärillä. Se parantaa istuvuutta ja estää kantapään hölskymistä, mutta ilmeisesti vaikuttaa käytössä olevaan sisätilaan jonkin verran, koska jalkaterä työntyy hieman eteenpäin. Normaalisti en valitsisi näin isoja kenkiä juoksuun, mutta Addicteissa koko tuntui sovitettaessa hyvältä. Kokovalinta osoittautui oikeaksi, sillä varpaat eivät vauhdikkaassakaan menossa tökkää kengän kärkeen, eivätkä kengät toisaalta ole myöskään liian pitkät mikä voisi poluilla aiheuttaa kömpelyyttä ja kompastelua.

"Miesten mallissa" tilavuus on hieman isompi kuin "naisten mallissa", mutta leveys on sama. "Miesten malli" sopinee paremmin korkealle tai pullealle jalkaterälle.

OMINAISUUDET

Joe Nimblen Addict -mallissa on paksumpi pohja kuin varsinaisissa paljasjalkakengissä. Pohjan paksuus on 10 mm + kuviointi + sisäpohjallinen 6 mm. Pohjan reunat nousevat sivuilta korkealle, mikä saattaa hämätä luulemaan, että pohja on todellista paksumpi.  Rengasvalmistaja Michelinin kanssa kehitetyn pohjan luvataan olevan pitävä ja kestävä. 

Kengissä ei ole minkäänlaisia tukia ja ne ovat "neutraalit", eli niissä ei ole myöskään pronaatiotukea. Jos jalkahovi on matala ja jalkaterä lisäksi keskikohdaltaan leveä, niin sisäsivulle nouseva pohjan reuna saattaa tuntua juuri holvikaaren kohdalla. Kengissä ei siis kuitenkaan ole varsinaista holvikaaren tukea, vaan pohja ja pohjallinen ovat tasaiset.

Kyseeessä on ns. nolladropin kenkä, eli päkiä ja kantapää ovat samassa tasossa. Pohjallisessa on kantapään alla melko mitätön (3 mm) lisäpehmuste. Jäin miettimään, että onko se tarpeellinen ollenkaan, koska kenkien pohja ja pohjallinen tarjoavat riittämiin vaimennusta muutenkin. Sisäpohjalliset ovat irrotettavat, ja kengissä voi hyvin käyttää myös muita pohjallisia, esimerkiksi yksilöllisiä pohjallisia. Jos kaipaat kenkiin lisää korkeutta, kannattaa kokeilla ohuempaa pohjallista.

Trail Addictien RipStop-kankaasta valmistettu päällinen on kestävä, hengittävä ja hieman vettä hylkivä. Kengät ovat ulkonäköönsä nähden huomattavan kevyet. Pikaisella googlauksella paino on paksumpipohjaisille juoksukengille aika tyypillinen.

TRAILIT TOSITOIMISSA

Ohutpohjaisiin paljasjalkakenkiin tottuneena Addictien käytön aloittamiseen oli aika korkea henkinen kynnys. Ajoittain ärtyvä vanha akillesvamma sai minut kuitenkin viimein kaivamaan ne kaapin perukoilta. Aloitin kenkien testailun Nuuksion kansallispuiston vaihtelevilla poluilla.

Varsinkin Nuuksion isommilla ulkoiluteillä on välillä aika terävääkin soraa, ja olihan se mukavaa kun pystyi vain jyräämään eteenpäin ilman että tarvitsi pelätä kivuliasta pistoa ohuen pohjan läpi. 1 cm:n paksuinen pohja ei kuitenkaan ole ihan hirveän paksu, joten maatuntuma oli poluillakin varsin hyvä.

Testipäivinä Nuuksiossa oli syksyisen märkää, ja pohjien pitävyys vaikutti hyvältä märillä kallioilla ja muilla liukkailla alustoilla. Sen sijaan vedenpitävyyttä ei kannata toivoa. Valmistaja ilmoittaa kenkien olevan vettähylkivät ja totta onkin, että pieni sade tai kosteus ei tullut päällisestä läpi. Sen sijaan kunnon mutakossa ja lätäkössä varpaat kyllä kastuivat. Muutaman kerran päällinen otti poluilla osumaa terävistä oksista, ja näistä koettelemuksista kengät selvisivät vauriotta.

Juoksun lisäksi kengät sopivat vallan hyvin myös kävelyille ja vaelluksille. Itse huomasin, että jaksoin kävellä pidempään "ilman että tuntui missään" - ihmekös tuo, koska jalkaterät pääsivät monessa suhteessa helpommalla kuin ohuempipohjaisilla kengillä vaeltaessa.

Testasin kenkiä myös kaupungissa asfaltilla ja hiekkaisella ulkoilutiellä eli hyvin kovilla alustoilla. Luulen, että jatkossa juoksen näillä alustoilla vain Addicteilla, niin mukavaa oli meno, eikä jaloissa tuntunut jälkeenpäinkään minkäänlaista arkuutta eikä vanha rasitusvamma muistutellut itsestään. Kaupunkitestipäivänä oli kovin rankkasade pitkään aikaan, mikä sopi minulle erinomaisesti sillä halusin tietää kuinka kauan sukat pysyisivät moisessa koiranilmassa kuivina. No, pysyivät ehkä 2-3 kilometrin ajan ja sitten alkoi vesi tulla sisään kenkiin. Kotiin päästyäni sukista sai vääntää vettä. Korostan nyt tässä, että rankkasade oli tuona päivänä todella rankka ja teillä oli syviä lätäköitä.

Edit. Lenkkareita on nyt testattu myös talvisissä olosuhteissa juostessa. Pito on todella hyvä. Juoksu on mukavan rentoa kun ei tarvitse varoa liukastumista. Tietenkään nämä kengät eivät ole nastalenkkareiden veroiset, eli oikein liukkaalla / jäällä ne kyllä lipsuvat. Päällinen suojaa varsin hyvin viimalta, joten jalat pysyivät lämpiminä.

Edit 2. Talvikelit muuttuivat Helsingissä tyypilliseksi "kaljamaksi", joten asennutin suutarissa kenkiin nastat. Suutari epäili, että nastat saattavat ehkä painua pohjan sisään. Ainakaan vielä niin ei ole käynyt. Kenkien nastoittamista voi siis kokeilla, mutta omalla vastuulla :-)

Addict

YHTEENVETO

 Joe Nimble Addict -lenkkikengät olivat aika lailla sitä mitä etukäteen odotinkin. Niihin ei ollut mitenkään vaikea tottua - päinvastoin, ne tuntuivat heti hyvältä jalkaan. Maastoon suunniteltu pohja vaikuttaa pitävältä ja kestävältä, eikä RipStop-kankainen päällinen repeydy heti ensimmäisestä terävästä oksasta (kuten verkkokangaspäällysteisille tossuilleni on joskus käynyt). Vedenpitävät nämä kengät eivät ole, mutta päällinen toki estää pienen kosteuden pääsyn kenkään toisin kuin mesh-kankainen päälliskangas. Päällinen suojaa myös kylmältä viimalta. Varpaille on hyvin tilaa joka suunnassa. 

En aio hylätä ohutpohjaisia kenkiä jatkossakaan, sillä onhan se keveys ja maatuntuma jotakin aivan ihanaa. Joe Nimblen Addictit ja Trail Addictit tulevat kuitenkin jatkossa olemaan valintani pidemmille (juoksu)lenkeille ja varsinkin koville alustoille. Lyhyemmille lenkeille ja pehmeille poluille valikoituu jatkossakin Vibram FiveFingersit  :-)

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Mikä kenkä kestää parhaiten asfaltilla liikkumista?

Parhaiten asfaltilla kävelyä ja juoksua kestää Joe Nimble- ja Bär-merkin kengät. Kyseessä käytännössä sama merkki, jonka sporttisemman puolen kengät on Joe Nimble -merkin alla ja fiilistelykengät Bär-merkillä. Mallisto on sikäli sekava, että osassa malleista on vähän enemmän...

Voiko paljasjalkakenkiä käyttää kiipeilyssä?

Olen kiipeillyt paljon eri merkkisillä kiipeilykengillä. Tuttuja merkkejä on La Sportiva, Mammut, 5.10, Black Diamond ym. Vuosien varrelle mahtuu monenlaista sisä- ja ulkokiipeilyä: köyttä, boulderia, jäätä ja ferrataa. Tavalliset kiipeilykengät tuntuivat kuitenkin ikäviltä. Osa...

Vinkkejä ensimmäisten paljasjalkakenkien ostamiseen

Olisi mukavaa, jos paljasjalkakenkäily alkaisi löytämällä hyvät ja mukavat kengät. Miten se tehdään? Ostaminen kivijalkakaupasta Mikäli mahdollista, kannattaa mennä kenkäostoksille myymälään, jossa on tarjolla mahdollisimman iso valikoima ja asiaan erikoistuneet myyjät. Tällöin ...