Voiko paljasjalkakenkiä käyttää kiipeilyssä?


Paljasjalkakengät by Creaction / Ville J., 1.4.2023
Olen kiipeillyt paljon eri merkkisillä kiipeilykengillä. Tuttuja merkkejä on La Sportiva, Mammut, 5.10, Black Diamond ym. Vuosien varrelle mahtuu monenlaista sisä- ja ulkokiipeilyä: köyttä, boulderia, jäätä ja ferrataa.

Tavalliset kiipeilykengät tuntuivat kuitenkin ikäviltä. Osa kengistä oli niin pieniä, että teki mieli ottaa ne välillä pois kiipeilysession aikana. Tuttua varmasti monelle kiipeilijälle.


Miksi Five Fingers?

Paljasjalkakenkien käyttäjälle Five Fingers oli luonnollinen valinta kiipeilykengiksi. Ei ole oikein muuta merkkiä, jotka toimisi edes kohtuu hyvin boulderissa tai vähänkään pienemmillä otteilla. Tämä johtuu siitä, että Five Fingerseihin ei ole tarkoitus jättää käyntivaraa. Kiipeillessä tämä on erityisen tärkeää, jotta kenkä on tarkka. Vaikka käyntivaraa ei ole, varpaat voivat Five Fingerseissä olla mukavasti ja vapaana.

Testailin useita eri malleja eikä isoja eroja lopulta niiden välillä ole. Paras malli on mielestäni V-Run, koska se ei mene rikki heti kenkiä syövissä paikoissa. Tällä tarkoitan erityisesti kitkaseinää, jota löytyy esim. Espoon BK:sta ja Salmisaaresta. Mikäli kiipeilee tarkasti eikä raahaa kenkiä seiniä pitkin, Kso Evo saattaa olla kivempi, koska tuntuma on todella välitön. KSO Evossa tosin pienet terävät kohdat tuntuu (sattuu) helpommin läpi, joten on ihan makuasia kummalla tykkää kiipeillä. Itse tykkään enemmän KSO Evoista.

Vibram FiveFingers
Vibram FiveFingers
14 tuotettaOnko Five Fingersit yhtä hyvät kuin tavalliset kiipeilykengät?

Eihän kovat kiipeilijät pj-kengillä yhtä vaikeita reittejä pääse kuin oikeilla kiipeilykengillä. Jos siis kerää greidejä tai kilpailee tosissaan, kannattaa käyttää kiipeilykenkiä. Jos taas kiipeilee huvikseen, Five Fingersit toimii erinomaisesti ja ovat paljon mukavammat kuin kiipeilykengät. Itse kiipeilen sisällä köysitellessä ja boulderoidessa samoja reittejä kuin kaverit, joten ei se niin paljoa kengistä kiinni ole. Pitkillä reiteillä Five Fingersit toimii aina hyvin, koska jalkaotteet on pääsääntöisesti suht isoja.

Fun fact: Five Fingerseillä kiipeilevä saa kohtuutonta respektiä. Muut helposti luulee, että niillä kiipeilevä on paria pykälää kovempi kiipeilijä mitä todellisuudessa onkaan.


Yhteenveto

Five Fingers on kiipeilijän valinta. Niiden etu tavallisiin kenkiin nähden on mukavuus ja jalkaterveys - erityisesti varpaiden vapaus.

Huonoimmillaan pj-kengät on tosi pienillä otteilla, koska kitka ei riitä tai terävät kohdat sattuu. Varsinkin ulkobouldereitten minijalkaotteet on usein sellaisia, että reitti jää helposti lähtöotteeseen.

Parhaimmillaan pj-kengät on sisällä boulderissa tai köysitellessä sekä ulkona rennoilla köysireiteillä tai via ferratalla.

Valitsimme parhaat Via ferrata -kiipeilykengät

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Joe Nimble Trail Addict -kengät testissä

Nappasin Joe Nimblen Trail Addict -lenkkikengät testattavaksi, koska kaipasin varsinkin pidemmille lenkeille ja asfaltille sekä talvijuoksuun enemmän suojaa ja vaimentavampaa pohjaa. Tossut pääsivätkin heti kunnon testiin Nuuksion poluille, jossa kokeilin niitä sekä juoksussa ett...

Mikä kenkä kestää parhaiten asfaltilla liikkumista?

Parhaiten asfaltilla kävelyä ja juoksua kestää Joe Nimble- ja Bär-merkin kengät. Kyseessä käytännössä sama merkki, jonka sporttisemman puolen kengät on Joe Nimble -merkin alla ja fiilistelykengät Bär-merkillä. Mallisto on sikäli sekava, että osassa malleista on vähän enemmän...

Vinkkejä ensimmäisten paljasjalkakenkien ostamiseen

Olisi mukavaa, jos paljasjalkakenkäily alkaisi löytämällä hyvät ja mukavat kengät. Miten se tehdään? Ostaminen kivijalkakaupasta Mikäli mahdollista, kannattaa mennä kenkäostoksille myymälään, jossa on tarjolla mahdollisimman iso valikoima ja asiaan erikoistuneet myyjät. Tällöin ...