Valitsimme parhaat Via ferrata -kiipeilykengät


Paljasjalkakengät by Creaction / Ville J., 06.02.2020
Tsekin bf-kenkätehdas kiertueella kävimme myös testailemassa, mitkä kengät toimisivat parhaiten Via ferrata -kiipeilyssä.


Via Ferrata, Tsekeissä
Via Ferrata -reitit ovat kallioon pultattuja usein pystysuoria vaijerireittejä, joiden pituus on yleensä sadan metrin ja kilometrin välillä. Olemme kokeilleet jo aiemmin ferrata-reittien kiipeämistä vaellus-, lähestymis- ja kiipeilykengillä, joten arvelimme, että myös paljasjalkakengät saattaisivat toimia todella hyvin myös ferratalla. Käytän Vibram Five Fingers -kenkiä myös sisäboulderoinnissa, joten jonkinlaista veikkausta oli jo ennakkoon.

Ensimmäinen ferrata tuli vastaan, kun olimme ajamassa Prahasta Liberecin suuntaan Boty Luksin kenkätehdasta kohden. Ferratan nimi on Vodni brana.

Laitoimme valjaat päälle ja huomasimme samalla iloksemme, että reitistä oli normaaliversion lisäksi extreme-reitti.


Via Ferrata, Tsekeissä
Tässä laskeudutaan hieman alempana näkyvälle vaijerisillalle.


Via Ferrata, Tsekeissä
Jukalla oli jalassa Joe Nimblen NimbleToes -kengät, jotka on suunniteltu yleisjuoksukengiksi. Ferratalla kengät toimivat ihan hyvin. Pito ei luonnollisestikaan ole yhtä hyvä kuin oikeissa kiipeilykengissä, koska kiipeilykumi kuluisi liian nopeasti tavallisessa käytössä. Kengät toimivat kiipeillessä paljon paremmin kuin esim. tavalliset vaelluskengät, mutta jäivät jälkeen oikeille kiipeilykengille.


Via Ferrata, Tsekeissä
Kuten jo etukäteen melkein arvasimmekin, Vibram Five Fingers oli aivan loistava kenkä ferratalle. Kengässä on hyvä pito ja kalliosta voi tarrata varpailla kiinni. Tuntuma on myös oivallinen. Tavallisesta kiipelykenkää käyttäessä ei tunne pidon loppumista, mutta vff:ää käyttäessä tietää tarkasti, milloin pito riittää ja milloin ei.


Via Ferrata, Tsekeissä
Bf-kenkien etuna on se, että ne ovat optimaalisia myös reittiä lähestyessä ja juostessa polkuja pitkin takaisin lähtöpaikkaan.


Via Ferrata, Tsekeissä
Perinteiset kiipeilykengät eivät toimi hyvin ferratalla, koska reitit ovat pitkiä ja tällöin kiipeilykengille ominainen varpaita lyttäävä epämiellyttävyys korostuu. Huono puoli on myös se, että kiipeillessä täytyy raahata painolastina mukana ylimääräisiä lähestymiskenkiä, koska kiipeilykengillä ei voi liikkua poluilla. Perinteiset vaelluskengät ovat taas ikävän jäykät, painavat ja hiostavat. Kitkan ja alustan arvionti on vaikeata, koska paksun pohjan vuoksi tuntuma puuttuu täysin.


Via Ferrata, Tsekeissä
Testasimme myös, miten Xero Shoesin Z-trail -sandaalit toimii ferratalla.

Sandaalien pito oli kohtuullinen, mutta tarkkuus ja tuntuma tietysti jäävät muista kengistä. Helpoilla reiteillä kuumassa on mukavaa, kun jalat saavat tuuletusta. Varmaan jatkossakin tulee lähdettyä välillä sandaalit jalassa, mutta lipsumisen ja huonon tuntuman takia kelpaavat vain lyhyille helpoille reiteille. Paluut ja lähetysmiset ovat välillä myös hieman haastavia tai jyrkkiä ja sandaali ei sellaisessa maastossa ole aina mukavin vaihtoehto.


Via Ferrata, Tsekeissä
Arvosanat (0 - 10):
Vibram FiveFingers V-RUN miesten 10+
Joe Nimble nimbleToes miesten 8
Xero Shoes Z-Trail miesten 6
Perinteiset vaelluskengät 4
Perinteiset kiipeilykengät 3

Loppuarvio: Vff on paras mahdollinen kiipeilykenkä Via Ferratalla - parempi kuin muut pj-kengät, vaelluskengät tai perinteiset kiipeilykengät.


Via Ferrata, Tsekeissä
Raati:
Jukka - ultrajuoksija ja kokenut boulder- ja kiipeilylajien harrastaja
Ville - monipuolinen liikuntaharrastaja ja kiipeilijä


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Oppaat kenkien koon valitsemisesta

Olemme kirjoittaneet laajasti ohjeistusta kenkien koon valitsemisesta. Alla linkkejä oppaisiimme. Asiaa oikeankokoisten kenkien valitsemisesta: Ohjeita jalan pituuden mittaamiseksi: Ohjeita jalan leveyden mittaamiseksi: Jalan leveyden arviointityökalu: Käynti- ja kasvu...

Akillesjänne on paljasjalkailijan akilleenkantapää

Akillesjänne on ihmiskehon vahvin ja suurin jänne, joka kiinnittää pohkeen suuret lihakset kantaluuhun. Pohkeen lihakset tekevät nilkkanivelen plantaarifleksion (eli "nilkan ojennuksen"). Se on jokaisen askeleen loppuvaiheessa tapahtuva, tärkeä eteenpäin vievä liike sekä kävelyss...

Valmistusvirheet

Tuotteiden rikkoutuminen ja kuluminen eivät automaattisesti tarkoita, että tuotteessa olisi valmistusvirhe. Valmistusvirheet tarkoittavat vikoja, jotka ovat olleet kengässä jo ostohetkellä ja joita niissä ei kuuluisi olla. Jos tuotteessa mielestäsi kuitenkin on valmistusvirhe,...