Kuinka nopeasti lasten jalat kasvavat?


Oppaat by Hanna J., 15.2.2022
Meiltä kysytään usein kuinka nopeasti lasten jalat kasvavat ja kuinka paljon uusiin kenkiin kannattaa ottaa kasvunvaraa.  Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä pienempi lapsi, sitä nopeammin jalat kasvavat. Pikku taaperoille täytyy siis varautua ostamaan uusia kenkiä useammin kuin isommille lapsille - myös siksi, ettei pieniin kenkiin voi ottaa hurjaa määrää kasvuvaraa. 2 cm:n ylimääräinen vara pienessä kengässä on suhteessa sama kuin jos aikuisen kengässä olisi noin 4 cm ylimääräistä tilaa. Jokainen ymmärtää, ettei tällaisilla kengillä liikkuminen ole kovin ketterää! Lisäksi isommassa kengässä on pituuden lisäksi väljyyttä muutenkin enemmän, joten pahimmillaan kenkä "pyörii jalassa".

Monet vanhemmat ovat huomanneet, etteivät lasten jalat kasva tasaisesti vaan sykäyksittäin. Edellisenä syksynä ostetut kengät saattavat hyvinkin vielä olla sopivat seuraavana keväänä, mutta kesän alussa ostetut kesäkengät jäävätkin pieniksi jo ennen kesän loppua. Jalkojen kasvuvauhti on tietenkin aina myös yksilöllistä. 

Jalkojen kasvuvauhti on keskimäärin seuraavanlainen:
 • 1-3 -vuotiaana jalat kasvavat noin 1,5 - 2 mm kuukaudessa - eli jopa yli 2 cm vuodessa
 • 3-6 -vuotiaana jalat kasvavat noin 1 mm kuukaudessa - noin 1 - 1,5 cm vuodessa
 • 6-10 -vuotiaana jalat kasvavat vajaa 1 mm kuukaudessa - noin 1 cm:n vuodessa
 • Murrosiän kynnyksellä useimpien lasten jalat ottavat kasvuspurtin ennen muuta kasvupyrähdystä -  sanotaan, että lapsi kasvaa ensin "maata myöten". Tässä vaiheessa jalat saattavat taas kasvaa yhtä nopeasti kuin taaperona, mutta pyrähdys on yleensä nopea ja sen päätyttyä lapsen jalat ovat saavuttaneet lähes lopullisen kokonsa, eli kasvavat tämän spurtin jälkeen enää melko vähän tai eivät ollenkaan.
Tässä joitakin yleisiä ohjeita uusien kenkien ostoon:
 • Suosittelemme ottamaan lasten kesäkenkiin noin 15 mm ylimääräistä tilaa.
 • Pohjalliset eivät yleensä ole aivan saman kokoiset kuin kengän todellinen sisätila. Pohjallisen avulla voi kuitenkin karkeasti arvioida onko koko lähellä oikeaa.
 • Kengän leveyttä on vaikea arvioida pohjallisen perusteella, koska päällinen leviää aina jonkin verran sivuille tuoden kenkään lisää leveyttä.
 • Kokemuksemme mukaan paljasjalkasandaaleihin riittää pienempi vara, noin 1 cm tai vähän yli. Liian pitkät paljasjalkasandaalit aiheuttavat monella lapsella kompastelua, koska taipuisa kärki kääntyy herkästi pohjan alle jos edessä on liikaa tyhjää. Tällöin kenkien kärjet myös rikkoutuvat, esim. niiden ompeleet lähtevät purkautumaan.
 • Välikausi- ja talvikengissä (joissa käytetään paksumpia sukkia) tilaa kannattaa olla hieman enemmän. Ihan pikkuisilla, joille saattaa joka tapauksessa joutua ostamaan uudet kengät saman kauden aikana, noin 15 mm on yleensä hyvä eikä tee kengästä kömpelöä. Isommille lapsille, eli pidempään jalkaterään, voi kasvu- ja "villasukka"varaa ottaa hieman enemmän.
 • 2 cm:n käynti- ja kasvuvara on yleensä tarpeeton. Taaperoille se on ehdottomasti liikaa, kun taas isomman lapsen jalka ei yleensä kasva niin paljoa kauden aikana. Liian suurista kengistä voi olla jopa harmia, kuten kompastelua.
 • Pohjallisilla voi jonkin verran pienentää kenkien sisätilavuutta ja parantaa istuvuutta. Pohjalliset voi vaihtaa ohuempiin kun jalka kasvaa.
 • Kenkien ostaminen etukäteen on haastavaa, koska jalan kasvua ei voi täysin ennustaa. Yllä kerrotun keskimääräisen kasvuvauhdin perusteella voi kuitenkin arvioida kuinka paljon jalka ehtii kasvaa ennen kuin kengät otetaan käyttöön.  Muistathan, että meillä on 365 vuorokauden palautusoikeus, joten käyttämättömät kengät voi palauttaa siinä tapauksessa, ettei arviosi osukaan oikeaan!
Vielä lopuksi on tärkeää muistaa, että täydellisiä kenkiä tärkeämpää on se, että lapsi saa arjessaan mahdollisuuden liikkua paljon :-)

Lisää luettavaa (Duodecim Terveyskirjasto, aukeaa uuten ikkunaan):
Kasvu- ja käyntivara lapsen ja nuoren kengässä
Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tips for finding suitable shoes

Finding a comfortable and well fitting shoe can be challenging. Each manufacturer uses their own lasts, and their size measurements are rarely comparable. Rather than comparing sizes (e.g., EU 38 ) we reccomend considering the inner length of the shoes in relation to your feet.  ...

Vinkkejä ensimmäisten paljasjalkakenkien ostamiseen

Olisi mukavaa, jos paljasjalkakenkäily alkaisi löytämällä hyvät ja mukavat kengät. Miten se tehdään? Ostaminen kivijalkakaupasta Mikäli mahdollista, kannattaa mennä kenkäostoksille myymälään, jossa on tarjolla mahdollisimman iso valikoima ja asiaan erikoistuneet myyjät. Tällöin ...

Oppaat kenkien koon valitsemisesta

Olemme kirjoittaneet laajasti ohjeistusta kenkien koon valitsemisesta. Alla linkkejä oppaisiimme. Asiaa oikeankokoisten kenkien valitsemisesta: Ohjeita jalan pituuden mittaamiseksi: Ohjeita jalan leveyden mittaamiseksi: Jalan leveyden arviointityökalu: Käynti- ja kasvu...