Suojaanko kengät vahalla, suihkeella vai molemmilla?


Oppaat by Creaction / Ville J., 10.11.2021

Miksi suojata kengät?

Kenkärasva ja suoja-aine lisäävät kenkien vedenhylkivyyttä ja suojaavat pintaa kulumiselta. Kengät kannattaa suojata, mikäli haluaa pinnan säilyvän hyvänä pitkään.


Millaiset kengät tarvitsevat suojaa?

Suojaaminen on tärkeintä nahkakengille, mutta myös kangaskengät kannattaa suojata, jos ulkonäkö on tärkeä. Juoksukenkien suojaaminen ei ehkä ole kovin tärkeää.


Käytänkö suojasuihketta vai rasvaa?

Sileä-, haljas- ja rasvanahkaiset kengät voi suojata kenkärasvalla tai nahanhoitoaineella.

Nupukkinahkainen tai kangaskenkä kannattaa käsitellä suihkeella. Esimerkiksi Collonil-suihke soveltuu myös mokkanahalle. Rasva voi muuttaa näiden kenkien värisävyä ja ainakin se litistää mokkanahan pinnan.

Kenkien värisävy yleensä muuttuu käsittelystä. Mitä vaaleampi sävy on, sitä suurempi on muutos. Voit ensin kokeilla vaikkapa kengän takaosaan pienelle alueelle, tuleeko lopputuloksesta toivottu.

Keinoaineista valmistettuja kenkiä (polyesteri, polyamidi ym.) ei kannata käsitellä. Keinonahkakengille ei käytetä samoja aineita kuin aidolle nahalle, koska pinta ei ime niitä itseensä. Niille riittää yleensä pelkkä puhdistus kostealla liinalla ja tarvittaessa kengät voi kiillottaa keinonahalle sopivalla tuotteella.


Voiko kenkärasvaa ja suihketta käyttää samanaikaisesti?

Meidän mielestämme suoja-ainetta ja rasvaa ei kannata laittaa samaan kenkään, koska pinta menee "tukkoon" liian raskaasta käsittelystä. Täytyyhän nahan voida myös "hengittää". Eri aineiden sekoittaminen ei ehkä muutenkaan ole järkevää, ellet halua leikkiä kotikemistiä. Tuotteet saattavat reagoida keskenään odottamattomasti ja aiheuttaa esim. värimuutoksia.


Mitä muuta kannattaa huomioida?

Suosittelemme ennen hoitokäsittelyjä puhdistamaan kengät materiaalille soveltuvalla puhdistustuotteella. Kenkien puhdistustuotteiden tarkoitus on puhdistaa kengistä likaa sekä suoja-ainejäämiä. Puhdistamisen jäljiltä hoitavat aineetkin imeytyvät tehokkaammin. Suosittelemme käyttämään myrkyttömiä ekologisia tuotteita, kuten kasviöljyyn- ja mehiläisvahaan perustuvat kenkärasvat ja Collonil-suihkeet.

Collonil Organic Protect&Care 150ml
 
Collonil Organic Protect&Care 150ml
12.00 €
(23)
Heti saatavilla
Palc Nahkarasva
 
Palc Nahkarasva
3.90 €
(3)
Heti saatavilla
Peevon tilan kotituote Vanhan ajan nahkarasva
 
Peevon tilan kotituote Vanhan ajan nahkarasva
9.90 €
(7)
Heti saatavilla
Collonil Bamboo Lotion 150ml
 
Collonil Bamboo Lotion 150ml
9.90 €
(2)
Heti saatavilla


Kenkien suojaamisessa auttaa myös nämä tuotteet:

Leguano kangasreppu
 
Leguano kangasreppu
9.90 €
Heti saatavilla
Leguano Pesupussi
 
Leguano Pesupussi
9.80 €
Heti saatavilla

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Vaikuta tuotteen elinkaareen – vinkit kenkien säilytykseen

Kokosimme tärkeimmät seikat kenkien asianmukaiseen säilytykseen liittyen. Samoja ohjeita voi mainiosti soveltaa kaikkien käyttökausien vaihdoksissa.   1. Puhdista kengät huolellisesti, näin lika ja tomu eivät pinty kengän pintaan säilytyksen aikana. Pintamateriaali määrittä...

Paljasjalkakengät eivät sovi kaikille

Paljasjalkakengät eivät valitettavasti sovi ihan jokaiselle eivätkä kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi jotkin tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja vammat, muut sairaudet, ikä tai tottumus voivat olla esteitä varsinaisten ohutpohjaisten paljasjalkakenkien käytölle. Ihan jokaine...

Kuinka nopeasti lasten jalat kasvavat?

Meiltä kysytään usein kuinka nopeasti lasten jalat kasvavat ja kuinka paljon uusiin kenkiin kannattaa ottaa kasvunvaraa.  Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä pienempi lapsi, sitä nopeammin jalat kasvavat. Pikku taaperoille täytyy siis varautua ostamaan uusia kenkiä useammin k...