Suojaanko kengät vahalla, suihkeella vai molemmilla?


Oppaat by Ville J., 10.11.2021

Miksi suojata kengät?

Kenkärasva ja suoja-aine lisäävät kenkien vedenhylkivyyttä ja suojaavat pintaa kulumiselta. Kengät kannattaa suojata, mikäli haluaa pinnan säilyvän hyvänä pitkään.


Millaiset kengät tarvitsevat suojaa?

Suojaaminen on tärkeintä nahkakengille, mutta myös kangaskengät kannattaa suojata, jos ulkonäkö on tärkeä. Juoksukenkien suojaaminen ei ehkä ole kovin tärkeää.


Käytänkö suojasuihketta vai rasvaa?

Sileä-, haljas- ja rasvanahkaiset kengät voi suojata kenkärasvalla tai nahanhoitoaineella.

Nupukkinahkainen tai kangaskenkä kannattaa käsitellä suihkeella. Esimerkiksi Collonil-suihke soveltuu myös mokkanahalle. Rasva voi muuttaa näiden kenkien värisävyä ja ainakin se litistää mokkanahan pinnan.

Kenkien värisävy yleensä muuttuu käsittelystä. Mitä vaaleampi sävy on, sitä suurempi on muutos. Voit ensin kokeilla vaikkapa kengän takaosaan pienelle alueelle, tuleeko lopputuloksesta toivottu.

Keinoaineista valmistettuja kenkiä (polyesteri, polyamidi ym.) ei kannata käsitellä. Keinonahkakengille ei käytetä samoja aineita kuin aidolle nahalle, koska pinta ei ime niitä itseensä. Niille riittää yleensä pelkkä puhdistus kostealla liinalla ja tarvittaessa kengät voi kiillottaa keinonahalle sopivalla tuotteella.


Voiko kenkärasvaa ja suihketta käyttää samanaikaisesti?

Meidän mielestämme suoja-ainetta ja rasvaa ei kannata laittaa samaan kenkään, koska pinta menee "tukkoon" liian raskaasta käsittelystä. Täytyyhän nahan voida myös "hengittää". Eri aineiden sekoittaminen ei ehkä muutenkaan ole järkevää, ellet halua leikkiä kotikemistiä. Tuotteet saattavat reagoida keskenään odottamattomasti ja aiheuttaa esim. värimuutoksia.


Mitä muuta kannattaa huomioida?

Suosittelemme ennen hoitokäsittelyjä puhdistamaan kengät materiaalille soveltuvalla puhdistustuotteella. Kenkien puhdistustuotteiden tarkoitus on puhdistaa kengistä likaa sekä suoja-ainejäämiä. Puhdistamisen jäljiltä hoitavat aineetkin imeytyvät tehokkaammin. Suosittelemme käyttämään myrkyttömiä ekologisia tuotteita, kuten kasviöljyyn- ja mehiläisvahaan perustuvat kenkärasvat ja Collonil-suihkeet.

Collonil Organic Protect&Care 150ml
 
Collonil Organic Protect&Care 150ml
12.00 €
(20)
Heti saatavilla
Palc Nahkarasva
 
Palc Nahkarasva
3.90 €
(2)
Heti saatavilla
Peevon tilan kotituote Vanhan ajan nahkarasva
 
Peevon tilan kotituote Vanhan ajan nahkarasva
9.90 €
(5)
Heti saatavilla
Collonil Bamboo Lotion 150ml
 
Collonil Bamboo Lotion 150ml
9.90 €
Heti saatavilla


Kenkien suojaamisessa auttaa myös nämä tuotteet:

Leguano kangasreppu
 
Leguano kangasreppu
9.90 €
Heti saatavilla
Leguano Kenkäsuojat
 
Leguano Kenkäsuojat
17.91 €
Heti saatavilla
Leguano Pesupussi
 
Leguano Pesupussi
9.80 €
Heti saatavilla

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Paljasjalkakengät juoksussa

Vasta kun olet tottunut käyttämään paljasjalkakenkiä arjessa ja kävelylenkeillä, voit siirtyä kokeilemaan hölkkää ja juoksua. Juoksu jo itsessään on keholle vaativaa, joten kannattaa ehdottomasti aloittaa rauhallisesti. Juokse esimerkiksi vain joitakin satoja metrejä joka toinen ...

Sanallinen arvio on paras tapa arvioida kengän leveyttä

Kengän leveydellä tarkoitetaan lähinnä varvasosan tilavuutta ja muotoa. Kun kengän lesti on hyvä, varpaat voivat olla täysin vapaana (kuin kenkää ei olisikaan) eikä varpaiden eteen jää liikaa tilaa (yli 2 cm on kesäkengissä liikaa). Kengän numeraalinen leveysmitta vie harhaa...

Kenkä on sopiva, kun … (ohjeet hätäiselle)

… se tuntuu heti hyvältä. … varpaat voi olla täysin vapaana - kuin kenkää ei olisikaan. … kantapää ei hölsky (tai se alkaa hiertää), mutta voi vähän liikkua. Pitemmät ohjeet