Mitä on Natural Movement?


Oppaat by Hanna J., 14.11.2018

Natural movement - Luonnollinen liike

Kaikki me tiedämme, että liikunta on hyväksi terveydelle. Monet meistä näkevät paljon vaivaa mahduttaakseen arkeensa säännöllisiä liikuntaharrastuksia. Vaikka monet nauttivat liikunnasta, on paljon niitäkin joiden säännöllinen liikuntaharrastus loppuu kerta toisensa jälkeen. Liikunta voi myös pelottaa: varsinkin uudet liikkeet ja poikkeava rasitus voivat aiheuttaa kipua, minkä tulkitsemme hälytyssignaaliksi.


Mitäpä jos vähäksi aikaa unohtaisimme liikunnasta puhumisen ja keskittyisimme sen sijaan liikkeeseen? Liike on ihmiskehon luonnollinen olotila. Mitä useammin ja monimuotoisemmin itseämme liikutamme sen parempi - siihen kehomme on luotu ja sitä se tarvitsee! Kaikki ruumiinosamme kaipaavat liikettä ja erilaisia asentoja joka päivä ja pitkin päivää. Valitettavasti nykyinen länsimainen elämäntyylimme ohjaa meitä liikkumattomuuden lisäksi yksipuolisiin liikkeisiin ja asentoihin - myös monissa liikuntaharrastuksissa. Meidät on jopa saatu uskomaan, että tietyt liikkeet, liikesuunnat ja asennot ovat haitallisia tai peräti vaarallisia. Monilla on myös käsitys, että oma vartalo tai joku sen osa on heikko, hauras tai muuten vääränlainen. Ihmisen tuki- ja liikuntaelimistö on kuitenkin hyvin sopeutuvainen ja mukautuvainen, ja sen rakenteet ovat hyvin suojattuja. Vartaloita, ryhtejä ja tapoja liikkua on yhtä monenlaisia kuin ihmisiäkin. Vain yksi asia on varma: liikkumattomuus on tuki- ja liikuntaelimistön terveydelle kaikkein suurin uhka!


Liikunta - niin tärkeää kuin se onkin - ei siis korvaa jokapäiväistä, monipuolista liikettä


Kun alamme tarkastella arkeamme ja elinympäristöämme tämä ajatus mielessämme, löydämme paljon monipuolisia mahdollisuuksia lisätä liikettä. Mitäpä jos tekisi portaiden käyttämisestä uuden normaalin ja käyttäisi hissiä vain poikkeustilanteissa? Mitä jos kokeilisi miltä lattialla istuminen tuntuu - voisiko siitä tehdä tavan? Löytyisikö lähimetsän halki vaihtoehtoinen reitti bussipysäkille? Voisiko kotona tassutella paljain jaloin? Kuinka muistaisi päivittäin tunnustella kuinka vartalo ojentuu, kiertyy ja taipuu? Anna itsellesi aikaa: aivot vaativat tuhansia toistoja uuden tavan oppimiseen! Vähitellen liikkeestä tulee tapa ja siitä oppii nauttimaan.


Jokainen liike lasketaan. Jokainen askel vie eteenpäin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös