Artikkelit »

Paljasjalkakenkien tärkein "unohdettu" ominaisuus on isovarpaan vapaus


Paljasjalkakengät by Ville J., 25.03.2019
Nolladroppi ja ohut pohja on hyviä juttuja. Ne lienevätkin onneksi aika lailla kaikkien bf-kenkien perusominaisuuksia. Markkinoilla on kuitenkin paljon kenkiä, joissa lesti on anatomisesti väärän muotoinen kärjestä.

Hyvälestisissä kengissä varpaat voivat olla täysin vapaana. Kenkä on siis kiinni jalassa vain kantapään ja jalkapöydän kohdalta. Mikäli kantapää hölskyy, kenkä on väärän kokoinen. Varpaiden ja kengän välissä olisi hyvä olla tyhjää tilaa joka puolella. Paljasjalkakenkäilyn aloittelijalle tällainen tila voi tuntua jopa liian suurelta. Moni on tottunut siihen, että kenkä painaa hieman iso- ja / tai pikkuvarvasta. Jalalle tämä ei kuitenkaan ole hyvä asia.

Isovarvas on vahva ja vie askelta eteenpäin voimalla. Jos kenkä painaa isovarvasta sivusta, voima menee harakoille, koska se suuntautuu sivulle. Painaminen saattaa aiheuttaa kipuja ja muita ongelmia sekä jopa edesauttaa vaivaisenluun syntymistä.

Monissa bf-kengissä isovarpaan vapauden kanssa on tehty kompromissia. Tämä johtuu siitä, että ns. "symmetrisellä" lestillä valmistettu kenkä on merkittävästi halvempi tehdä ja perinteisemmän kengän näköinen.

Omasta mielestä parhaan näköinen kenkä on se, jossa jalka voi hyvin.


Kuvassa esimerkki hyvästä lestistä: Hannan jalka sekä BotyLuks Fuego Barefoot moccasins. Lupa kuvan käyttöön pyydetty molemmilta.

Ps. Kengän pitäisi tuntua tosi hyvältä heti jalkaan laitettaessa. Jos on sellainen fiilis, että kenkä ei ehkä ole oikean kokoinen, se ei yleensä ole. Esim. ballerina-mallisissa kengissä koon löytymisessä joutuu tosin välillä tekemään pientä kompromissiä, koska kenkä on avoin jalkapöydän kohdalta.


Sinua saattaa kiinnostaa myös ...