Olisi mukavaa, jos paljasjalkakenkäily alkaisi löytämällä hyvät ja mukavat kengät. Miten se tehdään?
Ostaminen kivijalkakaupasta
Mikäli mahdollista, kannattaa mennä kenkäostoksille myymälään, jossa on tarjolla mahdollisimman iso valikoima ja asiaan erikoistuneet myyjät. Tällöin voit kokeilla useita eri merkkejä ja malleja ja löytää parhaiten juuri omaan jalkaasi sopivat kengät. Isoon valikoimaan mahtuu myös ulkonäöltään ja väriltään hyvin erilaisiin mieltymyksiin sopivia kenkiä.
Ammattitaitoiset myyjät osaavat auttaa oikean koon ja mallin valinnassa käyttötarkoitus ja toiveet huomioiden. Myyjät osaavat myös tarjota pj-kenkäilyä tukevia lisävarusteita - kuten hoitoaineita, lämpöpohjallisia ja varvassukkia - ja neuvoa niiden käyttämisessä.
Netistäkin voi löytää hyvät kengät, mutta on hyvä ymmärtää, että se on aina vähän arpapeliä. Kenkä ja jalka ovat kumpikin kolmiuloitteisia asioita, joten täyden varmuuden sopivuudesta saa vasta sovittamalla kenkää jalkaan. Tilaaminen on vähän helpompaa, mikäli nettikaupan palautusaika on pitkä ja toimituskulut hyvitetään takaisin kokonaisuudessaan, jos kengät täytyykin palauttaa.
Näin ostat kengät netistä:
Mittaa jalan pituus.
Valitse kenkä, jossa on käyntivaraa n. 1 - reilu 1 cm tuotteen sivulla kerrottuun kengän sisäpituuteen nähden. Ota valitessa huomioon myös soveltuvuus käyttötarkoitukseen (vuodenaika, ulkonäkö ym). Lasten kenkiin lisätään myös kasvunvara.
Tuotteen sivulla on kerrottu myös kenkien leveysarvio. Älä valitse kenkää, jonka leveysarvio on kovin kaukana oman jalkasi mallista - varsinkaan kapeampaan suuntaan. Leveyden mittaaminen ei aina ole välttämätöntä, mikäli sinulla on suht vahva fiilis siitä, onko jalkasi about normaali, kapea vai leveä.
Uusille paljasjalkakenkien käyttäjille on usein yllätys miten hyvältä barefoot-kengät tuntuvat heti jalassa. Varpaille on hyvä olla noin sentti käyntivaraa, jotta ne voivat olla täysin vapaana. Kantapää ei saa kuitenkaan hölskyä tai se voi alkaa hiertämään.
Kuuntele kehoasi. Siirry väliaikaisesti vanhoihin kenkiisi, jos tulee kipuja. Paljasjalkakengistä on paljon iloa, mutta niillä voi myös rikkoa jalkansa jopa pysyvästi, jos et reagoi kehosi signaaleihin.