Paljasjalkakenkien kestävyys


Paljasjalkakengät, Oppaat by Creaction / Ville J., 20.09.2021
Paljasjalkakenkien perusidea on, että niillä voi liikkua melkein kuin paljain jaloin. Kenkien halutaan siis olevan mahdollisimman minimalistiset ja ohutpohjaiset. Siksi niihin käytetään vähemmän ja kevyempiä materiaaleja. On luonnollista, että tällaiset kengät voivat kulua nopeasti, koska materiaalien kestävyys on rajallinen. Tietyt materiaalit (esim. värjätty ja kuvioitu nahka) voivat mennä hetkessä kuluneen näköiseksi, jos materiaali altistuu hankaukselle. Koska paljasjalkakenkien halutaan olevan myös mahdollisimman taipuisat ja kiertolöysät, joutuvat niiden liimaukset ja ompeleet paljon kovemmalle rasitukselle kuin tavanomaisissa jäykkärakenteisissa kengissä.

Paljasjalkakenkien ohuessa pohjassa kulutuspintaa on vähemmän kuin tavallisten kenkien paksummassa pohjassa, joten aktiivisella käyttäjällä pohja voi kulua jopa puhki hyvin nopeasti. Varsinkin asfaltti ja esimerkiksi metalliset pyöränpolkimet "syövät" pohjia. Myös päällisen ja vuorin materiaaleihin ja pohjallisiin tulee käytön myötä kulumaa - näin toki tapahtuu kaikkien kenkien kohdalla, eivätkä paljasjalkakengät ole mikään poikkeus. Näiden ns. kuluvien osien kuluminen on normaalia ja kuuluu asiaan. Kulumiseen vaikuttavat mm. käyttäjän koko, askellus, käyttötilanteet, käytön määrä sekä olosuhteet, joissa kenkiä käytetään.

Paljasjalkakenkiä ei ole varsinaisesti tarkoitettu käyttöön, jossa niihin kohdistuu voimakasta rasitusta (esimerkiksi skeittaus, rajut pallopelit, potkupyöräily), joten tällaisessa käytössä ne kuluvat tavallista nopeammin niin pohjasta kuin päällisestäkin.

Usein apu kenkien nopeaan kulumiseen voi löytyä myös fysio- tai jalkaterapeutilta. Esimerkiksi nopeasti kuluvat kantapäät kertovat liian kantavoittoisesta askelluksesta, kun taas nopea kuluminen päkiästä saattaa kieliä kireistä lonkankoukistajista. Paljasjalkakenkien ohut pohja paljastaa siis armotta myös monenlaiset "askellusvirheet", jotka kannattaa hoitaa kuntoon.

Kenkien käyttöikää voi pidentää hoitamalla niitä hyvin, käyttämällä useampia kenkäpareja vuorotellen ja korjauttamalla kenkiä suutarissa. Kannustamme korjauttamaan kenkiä, sillä suutareilla on yleensä tarjota hyviä ja edullisia ratkaisuja, joiden avulla kenkien käyttöikää saadaan pidennettyä. Kannattaa myös jo kenkien ostovaiheessa miettiä millaiseen käyttöön ne tulevat; esimerkiksi asfalttijuoksuun ei kannata valita kaikkein ohutpohjaisimpia tai leikki-ikäisen lapsen jokapäiväisiksi käyttökengiksi kaikkien hempeimpiä "söpöstelykenkiä".

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Akillesjänne on paljasjalkailijan akilleenkantapää

Akillesjänne on ihmiskehon vahvin ja suurin jänne, joka kiinnittää pohkeen suuret lihakset kantaluuhun. Pohkeen lihakset tekevät nilkkanivelen plantaarifleksion (eli "nilkan ojennuksen"). Se on jokaisen askeleen loppuvaiheessa tapahtuva, tärkeä eteenpäin vievä liike sekä kävelyss...

Valmistusvirheet

Tuotteiden rikkoutuminen ja kuluminen eivät automaattisesti tarkoita, että tuotteessa olisi valmistusvirhe. Valmistusvirheet tarkoittavat vikoja, jotka ovat olleet kengässä jo ostohetkellä ja joita niissä ei kuuluisi olla. Jos tuotteessa mielestäsi kuitenkin on valmistusvirhe,...

Paljasjalkakengissä ilman rakkoja

Uudelle paljasjalkakenkien käyttäjälle tulee usein yllätyksenä se, että jalkoihin ei tule enää rakkoja edes pitkillä kävely- tai vaellusreissuilla. Tämä saattaa johtua paljasjalkakenkien perusominaisuuksista; lähinnä jalan muotoisesta lestistä, tilavasta varvastilasta sekä kenkie...