Paljasjalkakengät eivät sovi kaikille


Paljasjalkakengät, Oppaat by Hanna J., 11.03.2022
Paljasjalkakengät eivät valitettavasti sovi ihan jokaiselle eivätkä kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi jotkin tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja vammat, muut sairaudet, ikä tai tottumus voivat olla esteitä varsinaisten ohutpohjaisten paljasjalkakenkien käytölle. Ihan jokainen kuitenkin hyötyy siitä, että jalkaterille, ja erityisesti varpaille, on kengissä tarpeeksi tilaa ja ettei kengissä ole asentoon ja askellukseen  vaikuttavaa turhaa kantakorotusta tai korkoa.

Olemmekin lisänneet valikoimaamme saksalaisen, erittäin korkeasta laadustaan tunnetun jalkinevalmistajan BÄRin, jonka valikoimasta löydät paljasjalkakenkien lisäksi myös paksumpipohjaisia jalkineita. BÄR on kotimaassaan ollut varpaiden vapauden puolestapuhuja jo 1980-luvulta asti. Sama valmistaja on myös Joe Nimble -kenkien taustalla, eli Joe Nimble on valmistajan "sporttisempi" tuotemerkki.

BÄR-kengissä on on kaikki terveellisten kenkien hyvät ominaisuudet, kuten tasainen pohja ja tarpeeksi tilaa varpaille. Merkin valikoimasta löytyy paljasjalkakenkien lisäksi myös kenkiä, joiden ulkopohja on paksumpi, ja joissa voi tarvittaessa käyttää useimpia erikois- ja tukipohjallisia.

Akillesjänne on paljasjalkailijan akilleenkantapää


Koska paksumpipohjaiset kengät ovat hyvä valinta?

  • Kun kengiltä kaivataan hieman enemmän vaimennusta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi seisomatyö kovalla alustalla tai jos ikääntyminen on aiheuttanut muutoksia, jotka tekevät ohutpohjaisilla kengillä liikkumisesta kivuliasta. Myöskään ylipainoisille henkilöille kaikkein minimalistisimmat kengät eivät välttämättä ole hyvä valinta, koska kehon paino itsessään kuormittaa niveliä ja jalkaterän rakenteita.
  • Kun askellus on hyvin kantapäävoittoista (tästä kertoo mm. se, että kengät kuluvat nopeasti kantapäistä). Pidemmän päälle kantapäävoittoinen askellus ohutpohjaisilla kengillä aiheuttaa vaurioita ja kipuja.
  • Kun jalkapohjien alentunut tunto estää paljasjalkakenkien käytön. Ohutpohjaisia paljasjalkakenkiä ei turvallisuussyistä suositella esimerkiksi diabeetikoille, joiden jalkapohjissa on tuntopuutoksia (neuropatiaa).
  • Jos sairastat reumaa, koska jalkaterien nivelet saattavat turhaan ärtyä ja kipeytyä ohutpohjaisissa paljasjalkakengissä.
  • Jos jalkaterän nivelrikko (tyypillinen esiintymispaikka on isovarpaan tyvinivel) tekee ohut- ja taipuisapohjaisilla kengillä liikkumisesta kivuliasta. Kivun välttäminen voi johtaa epäsuotuisiin liikemalleihin ja ajan myötä uusiin ongelmiin.
  • Yksilöllisiä erikoispohjallisia käyttäville. Niiden käyttäminen ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista paljasjalkakengissä, joiden ideana on sallia jalkaterän mahdollisimman vapaa liike - eli täysin päinvastoin kuin mihin erikoispohjallisilla pyritään!
  • Vammoista toipuville. Monet tapaturma- ja rasitusvammat vaativat aika pitkän ajan parantuakseen kunnolla. Vaikka "liike on lääke", niin usein parantuminen edellyttää joidenkin liikkeiden rajoittamista. Terveydenhuollon ammattilaisen ohjeita esimerkiksi jäykempien kenkien käytöstä kannattaa aina noudattaa!
HUOM! Bär valmistaa sekä paljasjalkakenkiä että paksumpipohjaisia jalkineita. Kunkin tuotteen sivulla on kerrottu jalkineen ominaisuudet.
BÄR
BÄR
7 tuotetta

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Akillesjänne on paljasjalkailijan akilleenkantapää

Akillesjänne on ihmiskehon vahvin ja suurin jänne, joka kiinnittää pohkeen suuret lihakset kantaluuhun. Pohkeen lihakset tekevät nilkkanivelen plantaarifleksion (eli "nilkan ojennuksen"). Se on jokaisen askeleen loppuvaiheessa tapahtuva, tärkeä eteenpäin vievä liike sekä kävelyss...

Valmistusvirheet

Tuotteiden rikkoutuminen ja kuluminen eivät automaattisesti tarkoita, että tuotteessa olisi valmistusvirhe. Valmistusvirheet tarkoittavat vikoja, jotka ovat olleet kengässä jo ostohetkellä ja joita niissä ei kuuluisi olla. Jos tuotteessa mielestäsi kuitenkin on valmistusvirhe,...

Paljasjalkakenkien kestävyys

Paljasjalkakenkien perusidea on, että niillä voi liikkua melkein kuin paljain jaloin. Kenkien halutaan siis olevan mahdollisimman minimalistiset ja ohutpohjaiset. Siksi niihin käytetään vähemmän ja kevyempiä materiaaleja. On luonnollista, että tällaiset kengät voivat kulua nopeas...