Valitsimme parhaat paljasjalkakengät vaellukselle


Paljasjalkakengät by Ville J., 07.07.2021

Parhaan vaelluskengän valinta oli meille helppo tehtävä, koska olimme hyvin yksimielisiä voittajasta. Hyvälle vaelluskengälle tärkeitä ominaisuuksia ovat muun muassa hieno ulkonäkö, korkea laatu, monipuoliset ominaisuudet, kestävyys ja monikäyttöisyys.


Voittaja

Joe Nimble wanderToes on mielestämme kokonaisuutena paras pj-vaelluskenkä. Se täyttää mielestämme kaikki täydellisen vaelluskengän kriteerit, mutta pieniä puutteita siitäkin löysimme.

Nahka, käsityön laatu ja viimeistely ovat kaikki ensiluokkaisia. Kengät kestävät käyttöä todella pitkään ja huolellisesti teipattujen saumojen ansiosta täysi vedenpitävyys säilyy kengissä kauan. Pehmeä laadukas nahka venyy ja muotoutuu käytössä ajan kanssa jalan muotojen mukaiseksi.

Hellepäiviä lukuunottamatta kenkä toimii erinomaisesti ympäri vuoden niin vaellus- kuin arkikäytössäkin. Kengän sisällä vakiona olevan pohjallisen voi ottaa pois, jos haluaa kengästä todella minimalistisen ja aavistuksen (n. kolmasosanumeron) lisää tilaa. Mikäli kenkään jättää hieman ylimääräistä käyntivaraa huopapohjallista ja mummovillasukkaa varten, siitä saa myös erinomaisen ja lämpimän talvikengän. Vakiopohjallinen kannattaa tällöin ottaa pois, jos kokee varvastilan liian ahtaaksi.

WanderToeseissa on nilkkapituinen varsi, joka on mielestämme optimaalinen vaelluskäyttöön. Se estää hyvin kivien ym. päätymisen kengän sisään, muttei kuitenkaan tue nilkkaa (eli estä sen toimintaa). Talvella matala lumi ei sujahda kenkään, mutta korkeammassa hangessa kengän kanssa pitää käyttää esim. säärystimiä.

Pohjakumien laadussa on painotettu kestävyyttä. Kumilaadun painotus on aina kompromissi kestävyyden ja pidon välillä. Tämän huomaa märillä liukkailla kallioilla, jossa wanderToesien pito on ihan hyvä, mutta varovainen saa kyllä olla tai on nenällään. Ehkä vähän niuhotusta, mutta mielestämme kestävyydestä voisi ihan hivenen tinkiä, jos sitä vastaan pitoa saisi hieman parannettua.

WanderToesien Vibram-pohja voi alkuun tuntua hieman jäykähköltä pj-kengiksi. Se muuttuu kuitenkin täysin taipuisaksi muutaman päivän käytön jälkeen.

Nahkakengät kannattaa vahata mehiläisvahalla heti uutena ja sen jälkeen aina tarvittaessa, jotta nahka pysyy hyvänä.

Joe Nimble wanderToes
 
Joe Nimble wanderToes
225.00 €
(43)
Heti saatavilla

Muut sijat

Meiltä löytyy paljon muitakin vaelluskenkiä. Joe Nimblen wanderToesien jälkeen kakkossijalle pääsivät Zaqq Exped ja Xero Shoes XCursion Fusion (erittäin hyvä, jos haluaa vähän enemmän suojaa esim. kivikkoon).

Kaikki vaelluskengät (suosituimmat ovat listassa ylimpänä)


Lenkkarit

Perinteisen vaelluskengän sijaan, on mukava käyttää lenkkareita eli juoksukenkiä. Ne on kevyemmät ja kuivuu nopeammin kuin vedenpitävät vaelluskengät. Ihan makuasia kumpia haluaa käyttää, mutta useimmat tykkää pitää vedenpitäviä kenkiä ainakin kylmillä keleillä. Parhaat lenkkarit vaellukselle on mielestämme Xero Shoes Mesa Trail -kengät. Ymmärrämme kuitenkin hyvin, että Vibran Five Fingersin V-trek on joidenkin mielestä vielä parempi mukavan maatuntuman ja varpaiden vapauden vuoksi.

Xero Shoes Mesa Trail naisten
Xero Shoes Mesa Trail naisten
139.00 €
(5)
Heti saatavillaSandaalit

Lämpimillä säillä on mukavinta vaeltaa sandaaleissa. Xero Shoesin Z-trail (EV) on suosituin sporttisandaalimme ja on erinomainen myös vaelluksella. Sandaalit toimivat myös vesistönylityksessä ja taukokenkinä ja kuivuvat todella nopsaan. Xero Z-trail -sandaalien juju on mielettömän hyvät säädöt ja kiinnitykset, jotka pitävät kengät tukevasti jalassa, mutta varpaat voivat olla täysin vapaana. Pelkkien sandaalien kanssa on ehkä hyvä olla vaelluskengätkin mukana varsinkin, mikäli vaellus kestää useita päiviä.Ota huomioon

Pj-kenkien kanssa vaelluksella on syytä olla kokemusta pj-kengistä. Suoraan ei siis kantsi mennä vaeltamaan pj-kengillä painavan rinkan kanssa vaan totutella ensin, jotta ei tule rasitusvammoja.

Vaelluksilla ehdoton on villaiset varvassukat. Villa on lämmin kosteanakin ja varvassukat vähentää rakkoja. Paljasjalkakenkien käyttö vähentää rakkojen syntymistä ja varvassukat estävät rakkojen muodostumisen varpaiden väleihin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

LÖUT 100 km, 2. sija Xero Shoes Mesa Trail -paljasjalkakengillä

Paljasjalkakengillä matkoja pidentämään Hankin ensimmäiset paljasjalkakengät vuonna 2012 ja nyt olen jo useamman vuoden ajan käyttänyt paljasjalkakenkiä kaikessa - arjessa, juhlassa ja urheilussa. 2018 innostuin juoksemisesta, etenkin poluilla, ja olen hiljalleen lisännyt l...

Nuts 300 km 3.sija Xero Shoes Mesa Trail -paljasjalkakengillä

Koronapandemia sotki kauden 2020 suunnitelman juosta UTTF kisat uudestaan, kun kauden eka kisa NUTS KK 160 km peruttiin. Eli ajatuksena oli tehdä se sitten tänä vuonna. NUTS-poppoo keksi järkätä Suomen ensimmäisen 200-mailin kisan heinäkuussa 2021. Suunnitelma UTTF kiertueen uus...

Paljasjalkakengät juoksussa

Vasta kun olet tottunut käyttämään paljasjalkakenkiä arjessa ja kävelylenkeillä, voit siirtyä kokeilemaan hölkkää ja juoksua. Juoksu jo itsessään on keholle vaativaa, joten kannattaa ehdottomasti aloittaa rauhallisesti. Juokse esimerkiksi vain joitakin satoja metrejä joka toinen ...