Valitsimme parhaat paljasjalkakengät vaellukselle


Paljasjalkakengät by Creaction / Ville J., 07.07.2021

Parhaan vaelluskengän valinta oli meille helppo tehtävä, koska olimme hyvin yksimielisiä voittajasta. Hyvälle vaelluskengälle tärkeitä ominaisuuksia ovat muun muassa hieno ulkonäkö, korkea laatu, monipuoliset ominaisuudet, kestävyys ja monikäyttöisyys.


Voittaja

Joe Nimble wanderToes on mielestämme kokonaisuutena paras pj-vaelluskenkä. Se täyttää mielestämme kaikki täydellisen vaelluskengän kriteerit, mutta pieniä puutteita siitäkin löysimme.

Nahka, käsityön laatu ja viimeistely ovat kaikki ensiluokkaisia. Kengät kestävät käyttöä todella pitkään ja huolellisesti teipattujen saumojen ansiosta täysi vedenpitävyys säilyy kengissä kauan. Pehmeä laadukas nahka venyy ja muotoutuu käytössä ajan kanssa jalan muotojen mukaiseksi.

Hellepäiviä lukuunottamatta kenkä toimii erinomaisesti ympäri vuoden niin vaellus- kuin arkikäytössäkin. Kengän sisällä vakiona olevan pohjallisen voi ottaa pois, jos haluaa kengästä todella minimalistisen ja aavistuksen (n. kolmasosanumeron) lisää tilaa. Mikäli kenkään jättää hieman ylimääräistä käyntivaraa huopapohjallista ja mummovillasukkaa varten, siitä saa myös erinomaisen ja lämpimän talvikengän. Vakiopohjallinen kannattaa tällöin ottaa pois, jos kokee varvastilan liian ahtaaksi.

WanderToeseissa on nilkkapituinen varsi, joka on mielestämme optimaalinen vaelluskäyttöön. Se estää hyvin kivien ym. päätymisen kengän sisään, muttei kuitenkaan tue nilkkaa (eli estä sen toimintaa). Talvella matala lumi ei sujahda kenkään, mutta korkeammassa hangessa kengän kanssa pitää käyttää esim. säärystimiä.

Pohjakumien laadussa on painotettu kestävyyttä. Kumilaadun painotus on aina kompromissi kestävyyden ja pidon välillä. Tämän huomaa märillä liukkailla kallioilla, jossa wanderToesien pito on ihan hyvä, mutta varovainen saa kyllä olla tai on nenällään. Ehkä vähän niuhotusta, mutta mielestämme kestävyydestä voisi ihan hivenen tinkiä, jos sitä vastaan pitoa saisi hieman parannettua.

WanderToesien Vibram-pohja voi alkuun tuntua hieman jäykähköltä pj-kengiksi. Se muuttuu kuitenkin täysin taipuisaksi muutaman päivän käytön jälkeen.

Nahkakengät kannattaa vahata mehiläisvahalla heti uutena ja sen jälkeen aina tarvittaessa, jotta nahka pysyy hyvänä.

Joe Nimble wanderToes
 
Tuotteet‪»Paljasjalkakengät‪»Aikuisille‪»Vaelluskengät‪»
Joe Nimble wanderToes
225,00 €
(60)
Heti saatavilla
Kenkien hoito
Tuotteet‪»Tarvikkeet‪»
Kenkien hoito

Muut sijat

Meiltä löytyy paljon muitakin vaelluskenkiä. Joe Nimblen wanderToesien jälkeen kakkossijalle pääsivät Zaqq Exped ja Xero Shoes XCursion Fusion (erittäin hyvä, jos haluaa vähän enemmän suojaa esim. kivikkoon).

Kaikki vaelluskengät (suosituimmat ovat listassa ylimpänä)


Lenkkarit

Perinteisen vaelluskengän sijaan, on mukava käyttää lenkkareita eli juoksukenkiä. Ne on kevyemmät ja kuivuu nopeammin kuin vedenpitävät vaelluskengät. Ihan makuasia kumpia haluaa käyttää, mutta useimmat tykkää pitää vedenpitäviä kenkiä ainakin kylmillä keleillä. Parhaat lenkkarit vaellukselle on mielestämme Xero Shoes Mesa Trail -kengät. Ymmärrämme kuitenkin hyvin, että Vibran Five Fingersin V-trek on joidenkin mielestä vielä parempi mukavan maatuntuman ja varpaiden vapauden vuoksi.

Xero Shoes Mesa Trail miesten
 
Tuotteet‪»Paljasjalkakengät‪»Aikuisille‪»Juoksukengät‪»
Xero Shoes Mesa Trail miesten
139,00 €
(9)
Heti saatavilla
Xero Shoes Mesa Trail naisten
Tuotteet‪»Paljasjalkakengät‪»Aikuisille‪»Juoksukengät‪»
Xero Shoes Mesa Trail naisten
139,00 €
(13)
Heti saatavilla
Vibram FiveFingers V-TREK miesten
 
Tuotteet‪»Paljasjalkakengät‪»Aikuisille‪»Vaelluskengät‪»
Vibram FiveFingers V-TREK miesten
159,00 €
(2)
Heti saatavilla
Juoksukengät
Tuotteet‪»Paljasjalkakengät‪»Aikuisille‪»
JuoksukengätSandaalit

Lämpimillä säillä on mukavinta vaeltaa sandaaleissa. Xero Shoesin Z-trail (EV) on suosituin sporttisandaalimme ja on erinomainen myös vaelluksella. Sandaalit toimivat myös vesistönylityksessä ja taukokenkinä ja kuivuvat todella nopsaan. Xero Z-trail -sandaalien juju on mielettömän hyvät säädöt ja kiinnitykset, jotka pitävät kengät tukevasti jalassa, mutta varpaat voivat olla täysin vapaana. Pelkkien sandaalien kanssa on ehkä hyvä olla vaelluskengätkin mukana varsinkin, mikäli vaellus kestää useita päiviä.

Paljasjalkasandaalit juoksijalle
Tuotteet‪»Paljasjalkakengät‪»Aikuisille‪»Sandaalit‪»
Paljasjalkasandaalit juoksijalle


Ota huomioon

Pj-kenkien kanssa vaelluksella on syytä olla kokemusta pj-kengistä. Suoraan ei siis kantsi mennä vaeltamaan pj-kengillä painavan rinkan kanssa vaan totutella ensin, jotta ei tule rasitusvammoja.

Vaelluksilla ehdoton on villaiset varvassukat. Villa on lämmin kosteanakin ja varvassukat vähentää rakkoja. Paljasjalkakenkien käyttö vähentää rakkojen syntymistä ja varvassukat estävät rakkojen muodostumisen varpaiden väleihin.

Vaellussukat
Tuotteet‪»Tarvikkeet‪»Sukat‪»Varvassukat‪»
Vaellussukat

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Vinkkejä ensimmäisten paljasjalkakenkien ostamiseen

Olisi mukavaa, jos paljasjalkakenkäily alkaisi löytämällä hyvät ja mukavat kengät. Miten se tehdään? Ostaminen kivijalkakaupasta Mikäli mahdollista, kannattaa mennä kenkäostoksille myymälään, jossa on tarjolla mahdollisimman iso valikoima ja asiaan erikoistuneet myyjät. Tällöin ...

Suositut Leguanot Suomeen tuo Prestocon Oy — osallistuimme jälleenmyyjien koulutuspäivään

Natural Movementin tiimiläisiä osallistui lauantaina 28.1.2023 Prestocon Oy:n järjestämään lämminhenkiseen koulutustapahtumaan Pirkkalassa. Prestocon Oy on saksalaisen paljasjalkakenkiä valmistavan Leguanon Suomen maahantuoja. Koulutukseen osallistui joukko suomalaisia pienyrittä...

Oppaat kenkien koon valitsemisesta

Olemme kirjoittaneet laajasti ohjeistusta kenkien koon valitsemisesta. Alla linkkejä oppaisiimme. Asiaa oikeankokoisten kenkien valitsemisesta: Ohjeita jalan pituuden mittaamiseksi: Ohjeita jalan leveyden mittaamiseksi: Jalan leveyden arviointityökalu: Käynti- ja kasvu...