Kenkien huoltaminen – pakkopullaa vai mielekästä puuhastelua?


Paljasjalkakengät, Oppaat by Nelli N., 20.01.2021

"Ei vitsi että on kivat kengät. Pitäisköhän näille tehdä jotain että nää näyttäis pidempään asialliselta? Olis voinu kysyä siltä myyjältä.."

Kenkien asianmukainen huolto on ekoteko. Kenkien käyttöikään vaikuttaa. Paljasjalkakenkien(kin) huoltaminen sujuu leppoisasti kun siitä muodostaa itselleen miellyttävän rutiinin. Omaa tavarasuhdettaan voi myös pohdiskella. Itseltään voi kysyä miten suhtautuu ympärillä oleviin tavaroihin: arvostaako sitä mitä omistaa?

Uudet kengät kannattaa käsitellä ennen käytön aloittamista. Myyjältä kannattaa tiedustella hoito-ohjeet kenkiä ostettaessa. Kengät on hyvä pitää puhtaana ja tarvittaessa suojata soveltuvalla hoitotuotteella. Kovaa kulutusta kestääkseen käytössä olevia kenkiä kannattaa vaihdella ja suoda kenkähyllyyn jääville kengille ansaittuja lepotaukoja.

Nahkakengästä lika ja pöly harjataan pois tarpeeksi pehmeällä harjalla (jotta nahan pinta ei kärsi) tai kostealla liinalla. Nahkakengän suojaukseen sopii nahalle soveltuva suojasuihke, väritön kenkävoide tai tummempi nahkarasva. Kannattaa huomioida että tumman nahkarasvan käyttäminen vaalealle nahalle voi vaikuttaa kengän väriin. Tuotetta levitetään puhtaalle ja kuivalle pinnalle pyörivin liikkein. Levittämisessä voi käyttää sientä, harjaa tai liinaa. Tuotteen annetaan kuivua, ja lopuksi kengän pinta kiillotetaan pehmeällä liinalla tai harjalla.

Mokka- ja nupukkikengän pinnasta lika harjataan vaahtomuovisienellä tai mokkaharjalla. Vaikeampien tahrojen poistossa voi käyttää mokkakumia ja/ tai soveltuvaa puhdistukseen tarkoitettua tuotetta. Kengät voi myös pestä käsin mokkashampoota käyttäen. Puhdistetun ja kuivuneen kengän pinta harjataan (karhennetaan) vielä kunnolla ennen materiaalille soveltuvan suojasuihkeen käyttöä.

Keinonahkakenkiin ei välttämättä tarvitse käyttää suojasuihketta, sillä keinonahka ei ime suojaa itseensä. Keinonahkaiset kengät kannattaa puhdistaa säännöllisesti kostealla liinalla. Keinonahka ei hengitä samoin kuin aito nahka, joten keinonahkakenkiä käytettäessä kannattaa erityisesti panostaa laadukkaisiin pohjallisiin. Näin kengät pysyvät raikkaampina.

Kangaskengät voi puhdistaa pesemällä ne hellävaraisesti käsin tai jotkut kengät (esim. Vibram Fivefingersien tietyt mallit) jopa pesukoneessa alhaisessa lämpötilassa. Irtolika irtoaa tekstiilipinnasta pehmeällä harjalla. Puhdistukseen voi käyttää myös kosteaa liinaa ja tekstiilille soveltuvaa puhdistustuotetta. Kangaskengän voi suojata tekstiileille soveltuvalla suojasuihkeella.

Suihkeet ja vahat tekevät materiaalin pinnalle ohuen suojaavan kalvon, mutta vedenpitävyyteen tämä ei kuitenkaan välttämättä kovin paljoa vaikuta. Kosteus kyllä ujuttautuu sisään saumoista ellei niitä ole teipattu. Kuitenkin mitä paremmassa kunnossa kenkien nahka on, sitä kauemmin kestää ennen kuin se imee veden itseensä ja "kastuu läpi". Myös tämän takia nahan hyvä hoito on tärkeää.

Materiaalista riippumatta kengät kannattaa säilyttää huoneenlämmössä pystyasennossa valolta suojattuna. Kenkiä voi raikastaa tuulettamalla. Kostea pohjallinen kannattaa ottaa pois kengästä kuivumisen ajaksi. Laadukkailla vaihdettavilla pohjallisilla voi suojata kenkää ja lisätä käyttömukavuutta. Käyttämällä kenkälusikkaa säästät selkääsi, sormiasi sekä kenkiäsi. Rikkoontuneen kengän voi korjauttaa suutarilla ja näin lisätä jalkineen käyttöikää huomattavasti. Samalla tulee tuettua käsityöläistä.

Itseltään voi kysäistä myös mitä tarvitsee inspiroituakseen pitämään kengistään säännöllisesti huolta. Hyvin se sujuu!

P.s. Meillä myytävät tuotteet kenkien huoltamiseen löytyvät täältä: https://naturalmovement.fi/c10328/kenkien-hoito

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Usein kysytyt kysymykset Leguano-kengistä

Miksi minun kannattaisi kävellä tai juosta leguanoilla? Paljain jaloin juokseminen ja käveleminen ei ole muoti-ilmiö, vaan meidän luonnollinen tapamme liikkua. Kun laitamme jalkamme k...

Leguanon näkemyksiä paljasjalkakengistä

Mitä paljasjalkakengät ovat? Paljasjalkakenkien erikoisuus: Saat nauttia paljain jaloin kävelemisen tunteesta, mutta jalkasi ovat hyvin suojattu. Leguano valmistaa kenkiä, jotka sallivat jalan luonnollisen liikeradan minimaalisilla rajoituksilla, jolloin koet käveleväsi kuin p...

Mitä hyötyä paljasjalkakengistä on?

Paljasjalkakenkiin siirryttäessä keho oppii vähitellen toimimaan luonnollisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Monet huomaavat jalkaterien ja varpaiden linjausten muuttuvan. Isovarpaan asettuminen optimaaliseen, suoraan linjaan on yksi merkittävimmistä muutoksista koko askell...