Miten löydät lämpimät paljasjalkakengät talveen ja syksyyn?


Paljasjalkakengät, Oppaat by Ville J., 29.07.2019
Jalka pysyy lämpimänä paljasjalkakenkiä käyttäessä niin kauan kuin on liikkeessä. Kovillakaan pakkasilla jalkoihin ei välttämättä tule kylmä edes kesäkäyttöön suunnitelluissa pj-kengissä, koska jalkapohjan lihakset tekevät työtä ja pitävät jalan lämpöisenä.

Jos liike loppuu vaikkapa bussia odotellessa, kylmä tulee kuitenkin nopeasti. Pj-kenkien kylmyys johtuu eniten ohuesta pohjasta, josta kylmä hohkaa tehokkaasti läpi. Syksyllä ja keväällä myös kosteus on ongelmana.


Kengän malli

Kylmille keleille kannattaa valita talvikäyttöön suunnitellut kengät. Myös monista syyskengistä saattaa saada yhtä lämpimät, joten nekin kannattaa katsastaa.

Kannattaa valita kenkä, jossa on hieman vartta, jotta nilkka pysyy lämpimänä. Varsinkin akillesjänne on herkkä kipeytymään, jos sitä ei suojaa hyvin kylmältä.

Kenkiä valitessa kannattaa jättää sen verran varaa kenkään, että talvipohjallinen ja villasukka mahtuvat kenkään. Esim. Joe Nimblen, Xero Shoesin ja Freetin kengissä on mukana irtopohjallinen, jonka voi talvella vaihtaa huopapohjalliseen. Paras tietysti, jos kengissä on sen verran tilaa, että kylmimmillä keleillä mahtuu käyttämään molempia pohjallisia. Tällöin maan ja jalkapohjan väliin jää vielä vähän enemmän etäisyyttä.

Kengän pohjan paksuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Talvella kannattaa valita paksuhkopohjainen kenkä, koska se eristää kylmää paremmin kuin ohut. Esim. Joe Nimblen ja Freetin talvi- ja syysmallit mukanatulevien irtopohjallistensa kanssa ovat hyvä valinta syys- ja talvikengiksi.


Pohjalliset

Lämpimät pohjalliset ovat tärkein asia, joiden ansiosta jalka pysyy lämpimänä pj-kengissä - jopa ehkä tärkeämpi kuin itse kengät. Olemme kokeilleet paljon erilaisia pohjallisia. Coccine-talvihuopapohjallinen osoittautui lämpimimmäksi. Se on muutaman millin paksuinen tiivis villapohjallinen, jossa ei ole alumiinia ja vain vähän keinokuituja.

Coccinè Thick Felt -huopapohjallinen, koko 36-46
Coccinè Thick Felt -huopapohjallinen, koko 36-46
4.67 $
(4)Sukka

Villa on paras ja lämpimin sukkamateriaali ja se tuntuu lämpimältä vielä hieman kosteanakin. Esim. Woolpowerin merinovillaiset sukat ovat erittäin lämpimät jalassa. Näitten päälle kannattaa laittaa vielä toiset vähän löysemmät ja paksummat villasukat - toki tiiviit mielellään nämäkin. Korkeavartiset sukat ovat lyhyitä parempia, koska tällöin nilkka ja akillekset pysyvät lämpimänä. Päällimmäiset villasukat voi myös vetää housunlahkeiden päälle ja / tai käyttää säärystimiä, jottei kylmä viima ja lumi pääse lahkeen sisään.

Varvassukat eivät ole yhtä lämpimät kuin tavalliset (vrt. sormikkaat vs. lapaset), joten kylmillä säillä niiden käyttäminen ei välttämättä ole mahdollista.Kosteus

Pakkasilla kosteus ei ole ongelma, mutta syksyn märillä keleillä sitäkin enemmän. Syksyllä kannattaakin valita vettähylkivä tai vedenpitävä kenkä. Vettähylkivät kengät toimivat hyvin, mutta todella märissä oloissa kannattaa laittaa jalkaan vedenpitävät hengittävät sukat (ja villasukat niiden päälle).

Hyviä vedenpitäviä sukkia ovat ainakin
- DexShell Waterproof Ultra Thin Socks
- Bridgedalen Storm Sock
- Sealskinz-kalvosukat

Sinua saattaa kiinnostaa myös