Miten löydät lämpimät paljasjalkakengät talveen ja syksyyn?


Paljasjalkakengät, Oppaat by Creaction / Ville J., 29.07.2019
Jalka pysyy lämpimänä paljasjalkakenkiä käyttäessä niin kauan kuin on liikkeessä. Kovillakaan pakkasilla jalkoihin ei välttämättä tule kylmä edes kesäkäyttöön suunnitelluissa pj-kengissä, koska jalkapohjan lihakset tekevät työtä ja pitävät jalan lämpöisenä.

Jos liike loppuu vaikkapa bussia odotellessa, kylmä tulee kuitenkin nopeasti. Pj-kenkien kylmyys johtuu eniten ohuesta pohjasta, josta kylmä hohkaa tehokkaasti läpi. Syksyllä ja keväällä myös kosteus on ongelmana.

Ota huomioon myös muu pukeutuminen. Jos käytät tuulenpitävää lämmintä paksua toppatakkia, toppahousuja, lapasia joiden päällä on nahkarukkaset, kauluria jne, muulla keholla on lämmin eikä jalatkaan palele niin helposti.


Kengän malli

Kylmille keleille kannattaa valita talvikäyttöön suunnitellut kengät. Myös monista syyskengistä saattaa saada yhtä lämpimät, joten nekin kannattaa katsastaa.

Kannattaa valita kenkä, jossa on hieman vartta, jotta nilkka pysyy lämpimänä. Varsinkin akillesjänne on herkkä kipeytymään, jos sitä ei suojaa hyvin kylmältä.

Kenkiä valitessa kannattaa jättää sen verran varaa kenkään, että talvipohjallinen ja villasukka mahtuvat kenkään. Joidenkin merkkien kengissä on mukana irtopohjallinen, jonka voi talvella vaihtaa huopapohjalliseen. Paras tietysti, jos kengissä on sen verran tilaa, että kylmimmillä keleillä mahtuu käyttämään molempia pohjallisia. Tällöin maan ja jalkapohjan väliin jää vielä vähän enemmän etäisyyttä.

Kengän pohjan paksuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Talvella kannattaa valita paksuhkopohjainen kenkä, koska se eristää kylmää paremmin kuin ohut.

Talvikengät
Talvikäyttöön soveltuvat syyskengät


Pohjalliset

Lämpimät pohjalliset ovat tärkein asia, joiden ansiosta jalka pysyy lämpimänä pj-kengissä - jopa ehkä tärkeämpi kuin itse kengät. Olemme kokeilleet paljon erilaisia pohjallisia. 4-5 mm paksuinen tiivis talvihuopapohjallinen on lämpimin. Alumiiniset ja muut erikoispohjalliset eivät ole testiemme mukaan yhtä lämpimiä. Villa on hyvä materiaali, kun siinä on sekoiteaineita mukana. 100% villan hankauksenkesto on huono, joten se ei ehkä ole hyvä materiaali pohjallisiin. Tekokuidut ovat nykyään jo niin kehittyneitä, että siitä valmistetut huopapohjalliset ovat parhaimmillaan yhtä lämpöisiä kuin villa. Tekokuidun hyvänä puolena on kestävyys.

Pohjalliset
Tuotteet‪»Tarvikkeet‪»
PohjallisetVillasukat

Villa on paras ja lämpimin sukkamateriaali ja se tuntuu lämpimältä vielä hieman kosteanakin. Esim. Woolpowerin merinovillaiset sukat ovat erittäin lämpimät jalassa. Näitten päälle kannattaa laittaa vielä toiset vähän löysemmät ja paksummat villasukat - toki tiiviit mielellään nämäkin. Myös kahta paksua villasukkaa voi toki käyttää, jos tilaa on. Muista kuitenkin myös, että ilma on hyvä eriste eli tiukka kenkä on kylmä. Myös kengän päälle voi vetää paksut villasukat lisälämmikkeeksi. Ne ovat tietysti alttiita kulumiselle. Korkeavartiset sukat ovat lyhyitä parempia, koska tällöin nilkka ja akillekset pysyvät lämpimänä. Päällimmäiset villasukat voi myös vetää housunlahkeiden päälle ja / tai käyttää säärystimiä, jottei kylmä viima ja lumi pääse lahkeen sisään.

Varvassukat eivät ole yhtä lämpimät kuin tavalliset (vrt. sormikkaat vs. lapaset), joten kylmillä säillä niiden käyttäminen ei välttämättä ole mahdollista.

Jos lisäät kenkään huopapohjalliset ja / tai villasukat, kengän varvasosan tilavuus pienenee. Lisukkeiden kanssa tarvitset astetta leveämpilestiset kengät, että varpaat mahtuvat olemaan vapaasti. Jos esim. olet tottunut käyttämään kenkiä, joita suosittelemme kapeaan jalkaan, valitse merkki jota suositellaan normaalilevyiseen tai leveähköön jalkaan jne.

Eri valmistajien lestien leveyksiä


Kosteus

Pakkasilla kosteus ei ole ongelma, mutta syksyn märillä keleillä sitäkin enemmän. Syksyllä kannattaakin valita vettähylkivä tai vedenpitävä kenkä. Vettähylkivät kengät toimivat hyvin, mutta todella märissä oloissa kannattaa laittaa jalkaan vedenpitävät hengittävät sukat (ja villasukat niiden päälle). Vedenpitävissä sukissa on se ikävä puoli, että ne hiostavat ja ovat hieman kapeahkoja varpaista.

Hyviä vedenpitäviä sukkia ovat ainakin
- DexShell Waterproof Ultra Thin Socks
- Bridgedalen Storm Sock
- Sealskinz-kalvosukat


Muut kengät

Lämpimimmät kengät ovat Sorelin kenkiä, joita myy Varuste.net. Soreleita kantsii käyttää, jos joutuu seisoksimaan pihalla pitkään isoissa pakkasissa. Paljasjalkakengistä ei saa yhtä lämpöisiä käytännössä mitenkään ja kompromissin tekeminen tässä on monille pakollista.

Sorel-kengät

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Akillesjänne on paljasjalkailijan akilleenkantapää

Akillesjänne on ihmiskehon vahvin ja suurin jänne, joka kiinnittää pohkeen suuret lihakset kantaluuhun. Pohkeen lihakset tekevät nilkkanivelen plantaarifleksion (eli "nilkan ojennuksen"). Se on jokaisen askeleen loppuvaiheessa tapahtuva, tärkeä eteenpäin vievä liike sekä kävelyss...

Valmistusvirheet

Tuotteiden rikkoutuminen ja kuluminen eivät automaattisesti tarkoita, että tuotteessa olisi valmistusvirhe. Valmistusvirheet tarkoittavat vikoja, jotka ovat olleet kengässä jo ostohetkellä ja joita niissä ei kuuluisi olla. Jos tuotteessa mielestäsi kuitenkin on valmistusvirhe,...

Paljasjalkakenkien kestävyys

Paljasjalkakenkien perusidea on, että niillä voi liikkua melkein kuin paljain jaloin. Kenkien halutaan siis olevan mahdollisimman minimalistiset ja ohutpohjaiset. Siksi niihin käytetään vähemmän ja kevyempiä materiaaleja. On luonnollista, että tällaiset kengät voivat kulua nopeas...