Miten löydät lämpimät paljasjalkakengät talveen ja syksyyn?


Paljasjalkakengät, Oppaat by Creaction / Ville J., 27.12.2023
Paljasjalkakengät eivät koskaan voi olla yhtä lämpimät kuin tavanomaiset, paksupohjaiset talvikengät, joten niiden käyttäminen talvisissa olosuhteissa vaatii hieman asennetta ja tietämystä.

Jalat pysyvät yleensä lämpiminä paljasjalkakenkiä käyttäessä niin kauan kuin on liikkeessä, koska jalkapohjien lihakset tekevät työtä pitäen jalat lämpöisinä. Jos liike loppuu vaikkapa bussia odotellessa, kylmä tulee kuitenkin nopeasti - tämä on hyvä muistaa myös paikallaan seisoskelevien ja istuvien taaperoiden kohdalla. Paljasjalkakenkien kylmyys johtuu eniten ohuesta pohjasta, josta kylmä hohkaa läpi. Syksyllä ja keväällä myös kosteus on ongelmana.

Ota huomioon myös muu pukeutuminen. Jos käytät tuulenpitävää lämmintä paksua toppatakkia, toppahousuja, lapasia joiden päällä on nahkarukkaset, kauluria jne, keho pysyy lämpöisenä, eivätkä jalatkaan silloin palele niin herkästi.


Kengän malli

Kylmille keleille kannattaa valita talvikäyttöön suunnitellut kengät. Myös monista välikausikengistä saattaa saada lämpimät ainakin lauhoille keleille.

Kun kengissä on hieman vartta, pysyvät myös nilkat lämpiminä. Varsinkin akillesjänne on herkkä kipeytymään, jos sitä ei suojaa hyvin kylmältä. Villaiset säärystimet ovat hyvä lisälämmike ja estävät myös lumen pääsyä kenkään.

Kenkiä valitessa kannattaa jättää sen verran varaa, että talvipohjallinen ja villasukka mahtuvat kenkään. Joidenkin merkkien kengissä on mukana irtopohjallinen, jonka voi talvella vaihtaa huopapohjalliseen. Jos kengissä on sen verran tilaa, että kylmimmillä keleillä mahtuu käyttämään molempia pohjallisia, jää maan ja jalkapohjan väliin vielä vähän enemmän etäisyyttä.

Jos olet palelevaa sorttia tai tiedät joutuvasi olemaan ulkona paljon paikallaan, paksumpipohjainen kenkä on hyvä valinta. Kuten todettua, eniten kylmää tulee kengän sisälle pohjan läpi ja  mitä paksumpi pohja, sitä paremmin se eristää. Paksumpipohjaisia kenkiä löytyy Joe Nimbleltä ja Bäriltä (luethan tuotekuvaukset huolella, koska molemmilta merkeiltä löytyy sekä ohut- että paksumpipohjaisia kenkiä).

Talvikengät
Talvikäyttöön soveltuvat syyskengät


Kengän materiaali

Erilaiset materiaalit toimivat erilaisissa sääoloissa - ja tämä voi olla haaste Suomen talvessa, jossa lämpötilat vaihtelevat plussakeleistä kireään pakkaseen. Lauhemmalla säällä ja märässä lumessa toimivat kengät, joissa on jonkinlainen kosteudelta suojaava kalvo (vaikkakaan täysin vedenpitäviä paljasjalkakenkiä ei olekaan olemassa). Pakkassäällä kalvolliset kengät eivät ole parhaat mahdolliset. Kun kengissä on ulkoiselta kosteudelta suojaava kalvo, niiden hengittävyys ei ole niin hyvä kuin kalvottomissa ja kosteus jää herkemmin kengän sisälle. Vaikka jalat eivät hikoilisikaan, niin kosteutta silti aina muodostuu jonkin verran ja kengistä voi tulla kalseat. Pakkassäällä nahkaiset, mieluiten villavuoriset kengät ovat paras valinta.

Jos mahdollista, olisi hyvä omistaa ainakin kahdet erilaisiin olosuhteisiin sopivat talvikengät. Useamman kenkäparin käyttäminen vuorotellen on suositeltavaa siksikin, että kengille tekee hyvää "levätä" välillä.


Pohjalliset

Oikein valittujen pohjallisten avulla jalat pysyvät paremmin lämpiminä. Olemme kokeilleet paljon erilaisia pohjallisia, ja kokemuksemme mukaan 4-5 mm paksuinen tiivis villahuopapohjallinen on lämpimin. Villahuopapohjallinen eristää ja myös tasaa lämpötilaa kengän sisällä, toisin kuin esimerkiksi sellaiset pohjalliset, joiden alapinta on kumia tai alumiinia (näiden alapinta voi olla todella kylmä, jolloin kengän sisällä oleva kosteus tiivistyy pohjan sisäpuolelle ja pohjallisen alapintaan varsinkin kalvollisissa kengissä) . Villa on mahtava materiaali myös siksi, että se tuntuu kuivalta ja lämpimältä hiukan kosteanakin.


Pohjalliset
Tuotteet‪»Tarvikkeet‪»
PohjallisetVillasukat

Villa on myös paras ja lämpimin sukkamateriaali. Esim. Woolpowerin merinovillaiset sukat ovat erittäin lämpimät jalassa. Niiden päälle voi pukea vielä toiset, vähän löysemmät villasukat. Muista kuitenkin, että ilma on hyvä eriste, eli tiukka kenkä on kylmä - älä siis tunge kenkään liian montaa sukkaa! Kengän päällekin voi pakkaskelillä vetää paksut villasukat lisälämmikkeeksi. Korkeavartiset sukat ovat lyhyitä parempia, koska tällöin nilkka ja akillekset pysyvät lämpimänä. Päällimmäiset villasukat voi myös vetää housunlahkeiden päälle ja / tai käyttää säärystimiä, niin kylmä viima ja lumi eivät pääse kenkien sisään.

Varvassukat eivät ole yhtä lämpimät kuin tavalliset (vrt. sormikkaat vs. lapaset), joten kylmillä säillä niiden käyttäminen ei välttämättä ole mahdollista.

Jos lisäät kenkään huopapohjalliset ja / tai villasukat, kengän varvasosan tilavuus pienenee. Lisukkeiden kanssa tarvitset astetta leveämpilestiset kengät, että varpaat mahtuvat olemaan vapaasti. Jos esim. olet tottunut käyttämään kenkiä, joita suosittelemme kapeaan jalkaan, valitse merkki jota suositellaan normaalilevyiseen tai leveähköön jalkaan jne. Monet haluavat talvikenkien olevan suurempaa kokoa kuin kesä- ja välikausikengät, mutta tässä ei kannata mennä äärimmäisyyksiin. Jos kengät ovat kovin suuret, ei niillä ole mukava liikkua vaikka ne olisi täytetty villasukilla.

Eri valmistajien lestien leveyksiä


Kosteus

Pakkasilla kosteus ei ole ongelma, mutta syksyn märillä keleillä sitäkin enemmän. Syksyllä voi olla tarpeen valita vettähylkivä kenkä. Kuten aikaisemmin todettiin, varsinkin pakkaskeleillä, mutta muutenkin, kalvollinen kengät voivat olla kalseat, koska niiden sisälle voi kertyä kosteutta. Villahuopapohjalliset voivat auttaa ongelmaan, koska villa tasaa lämpötilaa kengän sisällä ja myös sitoo kosteutta tuntumatta märältä ja kylmältä.


Muut kengät

Lämpimimmät kengät ovat Sorelin kenkiä, joita myy Varuste.net. Sorelit ovat hyvät, jos joutuu oleskelemaan / seisoskelemaan pihalla pitkään kovassa pakkasessa. Paljasjalkakengistä ei saa yhtä lämpöisiä käytännössä mitenkään ja kompromissin tekeminen tässä on monille pakollista. Jäykkien ja paksupohjaisten kenkien käyttö silloin tällöin ei pilaa kenenkään jalkoja ;-)

Sorel-kengät

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tips for finding suitable shoes

Finding a comfortable and well fitting shoe can be challenging. Each manufacturer uses their own lasts, and their size measurements are rarely comparable. Rather than comparing sizes (e.g., EU 38 ) we reccomend considering the inner length of the shoes in relation to your feet.  ...

Joe Nimble Trail Addict -kengät testissä

Nappasin Joe Nimblen Trail Addict -lenkkikengät testattavaksi, koska kaipasin varsinkin pidemmille lenkeille ja asfaltille sekä talvijuoksuun enemmän suojaa ja vaimentavampaa pohjaa. Tossut pääsivätkin heti kunnon testiin Nuuksion poluille, jossa kokeilin niitä sekä juoksussa ett...

Mikä kenkä kestää parhaiten asfaltilla liikkumista?

Parhaiten asfaltilla kävelyä ja juoksua kestää Joe Nimble- ja Bär-merkin kengät. Kyseessä käytännössä sama merkki, jonka sporttisemman puolen kengät on Joe Nimble -merkin alla ja fiilistelykengät Bär-merkillä. Mallisto on sikäli sekava, että osassa malleista on vähän enemmän...