Tutustumassa Boty Luks -kenkien valmistukseen


Paljasjalkakengät, Vierailut kenkätehtailla by Ville J., 29.05.2020
Tsekin kiertueen ensimmäinen kenkätehdasvisiitti suuntautui Boty Luks -tehtaalle. En ole varma, voiko valmistusta ihan tehdastoiminnaksi kuvailla, koska se tapahtui yksityisasunnon alakerrassa. Osaamista oli kuitenkin runsaasti, mutta kaikki tehdasmaisuus puuttui ja sen sijaan kaikki näperrettiin käsityönä. Tämä on tietysti hienoa, koska tuotteet ovat erittäin laadukkaita ja ekslusiivisia ja jokainen pari on tehty tunteella.

Insinööri Vaclav Luksilla (kuvassa vasemmalla) on pitkä kokemus kenkien valmistuksesta. Nykyään koko perhe osallistuu kenkien valmistukseen. Perheen poika (keskellä) otti meidät ystävällisesti vastaan ja Vackavin tytär (oikealla) tuli myös meitä pihalla asti vastaan.

Boty Luksin tehdas on parin tunnin ajomatkan päässä Prahasta, lähellä Liberecin kaupunkia. Löysimme "tehtaalle" helposti. Onneksi talon kiviaidassa oli firman nimi - muuten olisi mennyt arpomiseksi.

Perheellä oli kaksi koiraa - tuhma ja kiltti. Tuhma teljettiin vierailumme ajaksi tyhjään huoneeseen ja kiltti sai olla mukana pyörimässä ja opastamassa meitä talon tavoille.

Saimme nähdä jonkin verran prototyyppejä. Tässä Verano-sandaalia muistuttava kenkä, jossa kolme remmiä edessä.

Vaikka oikeastaan kaikki tehtiinkin käsin, lestit oli sentään tilattu alihankkijalta.

Tässä ilmeisesti perheen nuorin tytär sovittaa lestiä kenkään. Tässä työvaiheessa kenkä laitettiin joksikin aikaa taustalla näkyvään tavalliseen keittiöuuniin. Homma oli juuri niin kotikutoista miltä se kuvissa näyttääkin.

"Tehtaan" ainoa oikea teollisuuskone oli nahanleikkauslaite, jota pidettiin autotallissa. Onneksi tilaa jäi vielä perheen Skodallekin.

Vaclav esitteli meille erivärisiä nahkoja ja kenkien pohjamateriaalia. Nahat tuotetaan ja värjätään lähialueilla.

Nahkoja oli n. 10 eri väriä. Tässä värjäämätöntä nahkaa.

Pohjien ja päällisosien sapluunoita. Kaikki tehdään yksitellen käsityönä. Minkäänlaisesta sarjatuotannosta ei näkynyt merkkiäkään.

Tässä askarrellaan päällisosia liimausta varten.

... ja sitten töpöteltiin liima oikeisiin kohtiin.

Fuego-mokkasiinit toisen parin liimausta vaille valmiina.

Alakerran "tehdas"kierroksen jälkeen siirryimme yläkerran parvekkeelle jutustelemaan. N. 80 neliömetrin yläkerta on perheen asuinkäytössä ja saman kokoinen alakerta toimii kenkätehtaana. Parvekkeelta oli mukavat näkymät vehreään luontoon.

Meille tarjottiin iso kasa todella maistuvia leipiä ja erilaisia kivennäisvesiä. Myös perheen äiti (punaisessa paidassa) osallistui tässä vaiheessa seurusteluun. Tuntui hieman oudolta, kun vain meillä oli lautaset ja lasit, eikä perhe itse ottanut mitään. No, onneksi meiltä syöminen sujuu aina ihan vaivatta ja luonnostaan.

Jutellessa paljastui, että perheen tytär oli keksinyt paljasjalkakenkäidean ja muut osallistuivat valmistukseen. Oli selkeästi tärkeätä, että he saivat meiltä paljon kehuja ja tunnustusta, koska he eivät oikein tuntuneet kovin varmalta siitä, olivatko tekemässä oikeita muuveja.

Lopuksi meille tuotiin vielä kahvit ja super isot kakkupalat. Muut eivät taaskaan syöneet mitään.

Meidät vietiin lopuksi vielä paikalliselle näköalapaikalle, jonka jälkeen heiteltiin hyvästit ja jatkettiin matkaa kohti Ahinsan tehdasta.

Vierailusta ja Boty Luksista jäi todella hyvä mieli varmasti molemmille osapuolille. Perheen toiminta on todella luonnollista ja ekologista. Käsityön laatu ja vanhanaikaiset, mutta asiantuntevat perintteikkäät valmistusmenetelmät herättivät meissä paljon kunnioitusta ja lämpimiä tunteita. Isoihin tuotantomääriin tehdas tuskin ikinä pääsee, mutta onneksi tällaisiakin upeita design-kenkävalmistajia vielä on olemassa.Alk. -26%
BotyLuks Fuego Barefoot moccasins
BotyLuks Fuego Barefoot moccasins
alkaen 109.00 €
Poistossa alk. 80.84 €
(15)
Heti saatavilla

Sinua saattaa kiinnostaa myös

LÖUT 100 km, 2. sija Xero Shoes Mesa Trail -paljasjalkakengillä

Paljasjalkakengillä matkoja pidentämään Hankin ensimmäiset paljasjalkakengät vuonna 2012 ja nyt olen jo useamman vuoden ajan käyttänyt paljasjalkakenkiä kaikessa - arjessa, juhlassa ja urheilussa. 2018 innostuin juoksemisesta, etenkin poluilla, ja olen hiljalleen lisännyt l...

Nuts 300 km 3.sija Xero Shoes Mesa Trail -paljasjalkakengillä

Koronapandemia sotki kauden 2020 suunnitelman juosta UTTF kisat uudestaan, kun kauden eka kisa NUTS KK 160 km peruttiin. Eli ajatuksena oli tehdä se sitten tänä vuonna. NUTS-poppoo keksi järkätä Suomen ensimmäisen 200-mailin kisan heinäkuussa 2021. Suunnitelma UTTF kiertueen uus...

Paljasjalkakengät juoksussa

Vasta kun olet tottunut käyttämään paljasjalkakenkiä arjessa ja kävelylenkeillä, voit siirtyä kokeilemaan hölkkää ja juoksua. Juoksu jo itsessään on keholle vaativaa, joten kannattaa ehdottomasti aloittaa rauhallisesti. Juokse esimerkiksi vain joitakin satoja metrejä joka toinen ...