Paljasjalkakenkien tärkein "unohdettu" ominaisuus on isovarpaan vapaus


Paljasjalkakengät, Oppaat by Creaction / Ville J., 25.03.2019
Nolladroppi ja ohut pohja on hyviä juttuja. Ne lienevätkin onneksi aika lailla kaikkien bf-kenkien perusominaisuuksia. Markkinoilla on kuitenkin paljon kenkiä, joissa lesti on anatomisesti väärän muotoinen kärjestä.

Hyvälestisissä kengissä varpaat voivat olla täysin vapaana. Kenkä on siis kiinni jalassa vain kantapään ja jalkapöydän kohdalta. Mikäli kantapää hölskyy, kenkä on väärän kokoinen. Varpaiden ja kengän välissä olisi hyvä olla tyhjää tilaa joka puolella. Paljasjalkakenkäilyn aloittelijalle tällainen tila voi tuntua jopa liian suurelta. Moni on tottunut siihen, että kenkä painaa hieman iso- ja / tai pikkuvarvasta. Jalalle tämä ei kuitenkaan ole hyvä asia.

Isovarvas on vahva ja vie askelta eteenpäin voimalla. Jos kenkä painaa isovarvasta sivusta, voima menee harakoille, koska se suuntautuu sivulle. Painaminen saattaa aiheuttaa kipuja ja muita ongelmia sekä jopa edesauttaa vaivaisenluun syntymistä.

Joissain bf-kengissäkin isovarpaan vapauden kanssa on tehty kompromissia. Tämä johtuu siitä, että ns. "symmetrisellä" lestillä valmistettu kenkä on merkittävästi halvempi tehdä ja perinteisemmän kengän näköinen. Meidän valikoimasta et tällaisia kenkiä löydä.

Omasta mielestä parhaan näköinen kenkä on se, jossa jalka voi hyvin.


Kuvassa esimerkki hyvästä lestistä: Hannan jalka sekä Luks Barefoot Fuego Barefoot moccasins. Lupa kuvan käyttöön pyydetty molemmilta.

Ps. Kengän pitäisi tuntua tosi hyvältä heti jalkaan laitettaessa. Jos on sellainen fiilis, että kenkä ei ehkä ole oikean kokoinen, se ei yleensä ole. Esim. ballerina-mallisissa kengissä koon löytymisessä joutuu tosin välillä tekemään pientä kompromissiä, koska kenkä on avoin jalkapöydän kohdalta.


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Voiko paljasjalkakenkiä käyttää kiipeilyssä?

Olen kiipeillyt paljon eri merkkisillä kiipeilykengillä. Tuttuja merkkejä on La Sportiva, Mammut, 5.10, Black Diamond ym. Vuosien varrelle mahtuu monenlaista sisä- ja ulkokiipeilyä: köyttä, boulderia, jäätä ja ferrataa. Tavalliset kiipeilykengät tuntuivat kuitenkin ikäviltä. Osa...

Vinkkejä ensimmäisten paljasjalkakenkien ostamiseen

Olisi mukavaa, jos paljasjalkakenkäily alkaisi löytämällä hyvät ja mukavat kengät. Miten se tehdään? Ostaminen kivijalkakaupasta Mikäli mahdollista, kannattaa mennä kenkäostoksille myymälään, jossa on tarjolla mahdollisimman iso valikoima ja asiaan erikoistuneet myyjät. Tällöin ...

Osallistuimme Leguano-jälleenmyyjien koulutuspäivään

Natural Movementin tiimiläisiä osallistui lauantaina 28.1.2023 Prestocon Oy:n järjestämään lämminhenkiseen koulutustapahtumaan Pirkkalassa. Prestocon Oy on saksalaisen paljasjalkakenkiä valmistavan Leguanon Suomen maahantuoja. Koulutukseen osallistui joukko suomalaisia pienyrittä...